fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFiskalni savjet za bolju kontrolu finansija

Fiskalni savjet za bolju kontrolu finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za rad Fiskalnog savjeta u narednoj godini biće iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno 250 hiljada EUR, dok će od 2025. godine to tijelo biti posebna potrošačka jedinica, navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Fiskalni savjet biće nezavisno tijelo koje će nadzirati sprovođenje fiskalne politike i davati predloge i mjere za njeno unapređenje. Dio poslova u vezi sprovođenja fiskalne politike preuzeće od Državne revizorske institucije (DRI) i prema izmjenama zakona koje su u skupštinskoj proceduri do 31. decembra naredne godine izvršiće se primopredaja dokumentacije, softverskih rješenja i drugih akta koji su sada kod DRI, prenose Vijesti.

Formiranje ovog tijela je i zahtjev Evropske komisije (EK). EK je na ministarskom sastanku održanom 25. maja 2018. godine u Briselu, povodom ocjene Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period od 2017. do 2019. godine dala preporuku da Crna Gora pripremi dokument o opcijama uspostavljanja nezavisnog tijela za fiskalni nadzor.

Uz to, njegovo formiranje bila je jedna od obaveza iz ugovora o kreditu od 60 miliona EUR koji je bio namijenjen kako bi EU pomogla Crnoj Gori da ograniči ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Taj ugovor je potpisala Vlada premijera Duška Markovića, a novac je isplaćen kroz dvije tranše. Ovaj novac je bio dio Programa makroekonomske pomoći EU za deset zemalja iz procesa proširenja i evropskog susjedstva, vrijednog ukupno tri milijarde eura.

Ovo je druga izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, o kojoj Skupština treba da se izjasni narednih dana. Poslanici su krajem februara usvojili izmjene kojima je stvoren pravni osnov za funkcionisanje ovog tijela i kojima je definisano da se članovi Fiskalnog savjeta biraju na osnovu javnog poziva koji će raspisivati skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije.

Skupština će birati ovo nezavisno tijelo koje će imati tri člana od kojeg će po jednog predlagati Odbor za ekonomiju, predsjednik države i Vlada na predlog Ministarstva finansija.

Mandat člana Savjeta trajaće šest godina i ista osoba može biti imenovana najviše dva puta.

“Predsjednika Fiskalnog savjeta biraće članovi tog tijela na period od dvije godine i ista osoba može biti birana ponovo za predsjednika.Fiskalni savjet odlučuje na sjednici ako su prisutna najmanje dva člana. Članovi su dužni da poslove iz djelokruga Savjeta obavljaju profesionalno i nepristrasno u skladu sa zakonom i ne smiju da učestvuju u političkim aktivnostima niti javno da iskazuju politička uvjerenja”, precizirano je zakonom iz februara.

Definisano je da se koeficijent za zaradu predsjednika Fiskalnog savjeta utvrđuje u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje predsjednik Senata DRI, a koeficijent za zaradu člana Fiskalnog savjeta utvrđuje se u visini koeficijenta za zaradu koju ostvaruje član Senata DRI u skladu sa zakonom.

Skupština je imala rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti da izabere članove Fiskalnog savjeta. Međutim zbog aktuelnih političkih dešavanja (raspuštanja parlamenta i parlamentarnih izbora) ovaj posao nije završen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost suspendovala Pavličića

Podgorica, (MINA) - Nadzorni odbor Fudbalskog kluba Budućnost jednoglasno je odlučio da suspenduje golmana...