fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFilipović: Ishitrena odluka o izlasku iz hedžing aranžmana

Filipović: Ishitrena odluka o izlasku iz hedžing aranžmana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski analitičar Oleg Filipović izlazak iz hedžing aranžmana u ovom momentu, smatra ishitrenom odlukom.

On je portalu RTCG kazao da za takav stav navodi razloge što i produžetak aranžmana za naredne dvije godine ne isključuje monetizaciju u tom periodu, i zato što nas vraćanje na osnovne pozicije opet izlaže većoj kamatnoj stopi, od one koju plaćamo hedžingom.

“Takođe, još nemamo plan šta raditi sa ovim kreditom, sem u slučaju da je opet pokrenuta mogućnost preuzimanja kredita, od jedne evropske banke, čijom realizacijom bi se stvorili povoljniji uslovi, mislim na kamatu”, naveo je Filipović.

Ministarstvo finansija je, kako su kazali, nakon studiozne i podrobne analize i konsultacija sa partnerskim bankama, odlučilo da iskoristi ugovorenu mogućnost i predloži Vladi prekid hedžing aranžmana, zaključen 2021. godine. Aranžman je bio zaključen sa međunarodnim bankama Goldman Sachs International, Merril Lynch International, Societe Generale i Deutsche bank, prenosi portal RTCG.

U Ministarstvu su rekli da smatraju da je prekid aranžmana realizovan pravovremeno, imajući u vidu da je posljednja dospjela rata, pokrivena ovim hedžingom, izmirena u januaru i da eventualni prekid prije ovog roka, ne bi bio u skladu sa inicijalnom svrhom pomenutog aranžmana koja se ogleda u zaštiti od valutnog rizika.

Prema riječima Filipovića, aranžman je trebalo produžiti a situaciju na finansijskim tržištima konstantno pratiti i reagovati promptno u odnosu na valutne i kamatne rizike.

Hedžing aranžmanom izvršena je konverzija dolarskog u eurski dug, po kursu EUR/USD 1,18, pa je, kako su ovih dana saopštili iz Ministarstva finansija, umjesto ranijih dva odsto kamate na dolarski dug, država plaćala kamatnu stopu od 0,88 odsto na eurski dug i na četiri isplaćene rate, država je uštedjela 23,71 milion EUR, od čega se 16,64 miliona EUR odnosi na kamate, a sedam miliona EUR na glavnicu.

“Izlaskom iz hedžinga Crna Gora, na jednoj strani, država je prihodovala približno 64 miliona USD, pri čemu će od pomenutog iznosa 40,69 miliona USD biti upotrijebljeno već u julu za izmirivanje obaveza prema Exim Kina banci, na ime glavnice i kamate koje redovno dospijevaju, dok preostala sredstva, dijelom, mogu biti iskorišćena za otplatu obaveza koje, po osnovu ovog kredita, dospijevaju u januaru naredne godine”, precizirali su iz Ministarstva finansija.

Filipović je ocijenio da je prihod mogao biti dvostruko veći od 64 miliona USD. Smatra da je početkom godine stanje na tržištu bilo takvo, da bi realizacijom i monetizacijom ovog aranžmana bio ostvaren znatno veći prihod od onog koji je ostvaren na današnji dan, prekidom hedžinga.

“Evidentno je čak i po izveštaju Ministarstva finansija, da je prihodovano 64 miliona USD. Takođe da je izvršena monetizacija početkom godine, taj prihod bi bio znatno veći, što govori o pozitivnim efektima ovog aranžmana. Kako plaćati obaveze prema Exim banci, po tekućem kursu na dan izveštavanja, je pravo pitanje. Tako da je ovaj aranžman pokazao izuzetno pozitivne rezultate”, kazao je Filipović.

Kredit sa Exim Kina bankom ugovoren je krajem 2014. godine u iznosu od oko 944 miliona dolara, sa rokom otplate 20 godina i grejs periodom od šest godina, odnosno do polovine 2021. godine, kada je Ministarstvo finansija “hedžovalo” kredit prije plaćanja prve rate. Hedžing je 2021. potpisao tadašnji ministar finansija Milojko Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije