fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvropa sad već daje prve benefite za građane

Evropa sad već daje prve benefite za građane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program reformi Evropa sad najveći je uspjeh ove Vlade, koja je kroz aktivnosti za samo godinu, uspjela da sačuva ekonomiju i zdravlje, smatraju ministri zdravlja, ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Jelena Borovinić-Bojović, Jakov Milatović i Milojko Spajić.

Spajić je kazao da je Crna Gora, kao uslužna ekonomija koja je zavisna od turizma, vodila tešku borbu za oporavak privrede, poboljšanje nivoa zaposlenosti, očuvanje zdravlja građana i njihovo zadržavanje u državi kroz program Evropa sad.

On je na radnom doručku sa novinarima saopštio da su izazovi bili veliki, da će ih biti i dalje, ali da je važno da je fokus na reformama i ekonomiji i na realnim praktičnim problemima održan uspješno.

„Već je veliki dio posla završen, imamo reformski projekat i počele su isplate uvećanih januarskih zarada”, rekao je Spajić.

Borovinić-Bojović je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju tri ministarstva, kazala da Evropa sad treba da zaživi nakon 30-ogodišnjeg ubjeđivanja da ne može biti bolje nego što jeste.

“To nije tačno i to smo skupa već svi dokazali“, dodala je Borovinić-Bojović.

Ona je objasnila da će danom kad Evropa sad bude zaživjela u džepovima ljekara i medicinskih sestara, to za njih biti značajno.

“Na primjer, subspecijalista koji je do sada kao osnovnu platu imao 873 EUR neto, sada će primiti 1,24 hiljade EUR neto, a specijalista koji je ranije imao platu od 800 EUR, sada će dobiti 1,13 hiljada EUR”, precizirala je Borovinić-Bojović.

Ona je dodala da će medicinska sestra sa višom školom, koja je zarađivala oko 570 EUR, sada dobiti oko 740 EUR, dok će ona sa srednjom školom, čija je zarada bila 440 EUR, sada imati 565 EUR.

Milatović je kazao da je to samo prvi korak koji će ekonomski model Crne Gore učiniti da bude na benefit svih građana.

„Sjećate se stanja u našoj ekonomiji i stanja naših finansija, kao i krize koja je u potpunosti ogolila sve suštinske probleme koji su se vukli u prethodnih 20-ak godina, a koje niko nije rješavao. To je sve došlo do izražaja u kriznoj 2020. godini“, rekao je Milatović.

On je, osvrćući se na zatečenu ekonomsku i finansijsku situaciju, ocijenio da je jedan značajan reformski korak napravljen kada je prošle godine Skupštini predat potpuno transparentan programski budžet, koji je u potpunosti skratio i umanjio veliki dio neproduktivnih troškova koji su se niz godina nalazili u budžetu.

„Kada je ova Vlada počela mandat javni dug je iznosio 3,7 milijardi EUR. Mi smo samo u 2020. godini platili kamata koliko je bilo potrebno da se napravi jedan Klinički centar u Podgorici“, saopštio je Milatović.

On je kazao da su tokom prošle godine uslijedili brojni događaji kojima su stvari u potpunosti izokrenuli.

“Ekonomski pad smo pretvorili u ekonomski rast, kolaps turizma u oporavak, neodržive javne finansije u održive, a bili smo jedna od malobrojnih zemalja u svijetu koja je smanjila javni dug i u ovoj pandemijskoj godini”, rekao je Milatović.

On je dodao da je deficit budžeta smanjen na istorijski minimum od nekih oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da je konačno napravljen prvi korak da građani Crne Gore žive bolje – kroz kreiranje, ubjeđivanje, koordinaciju i implementaciju programa Evropa sad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije