fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEurochambres osudio vojnu agresiju na Ukrajinu

Eurochambres osudio vojnu agresiju na Ukrajinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eurochambres je najoštrije osudila vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i izrazila snažnu podršku kolegama u Privrednoj i industrijskoj komori Ukrajine, preduzetničkoj zajednici i svim njenim građanima.

Predsjednik Eurochambres-a Luk Friden sazvao je vanredni sastanak Odbora direktora, nakon samita Evropskog savjeta o krizi u Ukrajini.

“Prvenstveno, ova ničim izazvana invazija suverene države dovodi u opasnost bezbjednost Ukrajinaca, kao što već sa žaljenjem možemo da konstatujemo”, navodi se u saopštenju Asocijacije privrednih komora Evrope.

U Eurochambresu su, kako je saopšteno iz Privredne komore, ocijenili da je ta agresija takođe ozbiljna prijetnja evropskoj bezbjednosti i stabilnosti u širem smislu.

Kao panevropska asocijacija privrednih i industrijskih komora, koja ima svoje članice ne samo u Ukrajini već i u Rusiji, Eurochambres je uvjeren da trgovina povezuje ljude, prevazilazeći političke ili kulturne barijere, povećavajući prosperitet i jačajući bezbjednost. Ali trgovina se oslanja na međunarodni poredak zasnovan na pravilima, koji postupci Rusije opasno narušavaju.

Komore podržavaju čvrst i veoma važan odgovor Evropske unije, uključujući ekonomske sankcije, na ovaj jednostrani čin rata Rusije. Sankcije EU se zaista uvode u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Eurochambres je pozvala da se ove mjere sprovode na fokusiran i efikasan način koji minimizira kolateralnu štetu po evropsku ekonomiju.

“Ne treba zanemariti činjenicu da je Evropa u cjelini još u ranoj fazi ekonomskog oporavka nakon pandemije, niti zanemariti uticaj rastućih troškova energije i poremećaja lanca snabdijevanja na naše kompanije”, navodi se u saopštenju.

Nacionalne komore pružaju neophodne savjete i pomoć kompanijama aktivnim u regionu i mnoge su u kontaktu sa Ukrajinskom komorom kako bi pružile podršku.

“Takođe, pozivamo vladine institucije da zaštite preduzeća i kritičnu infrastrukturu od potencijalnih protivmjera, kao što su sajber napadi, dok komore rade sa članovima kako bi osigurale da ostanu na oprezu u odnosu na takve prijetnje”, rekli su iz Eurochambresa.

U toj organizaciji kazali da je uvjerenje da su zajedno jači bila srž evropskog projekta od kraja Drugog svjetskog rata.

“Ovo uvjerenje mora da oblikuje naš odgovor na postupke Rusije i naše napore da podržimo Ukrajinu u ovim najtežim vremenima”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije