fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEuro ojačao prema dolaru drugu sedmicu zaredom

Euro ojačao prema dolaru drugu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala je i prošle sedmice, druge zaredom, što je posljedica rasta trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,3 odsto, na 97,33 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo jedan odsto, na 109,95 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,3 odsto, na 1,1233 USD.

Dolar je pod pritiskom bio od samog početka sedmice, jer je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio povećanjem carina s deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan kineski uvoz jer pregovori teku presporo i jer je Kina odustala od nekih prvobitnih obećanja.

Zbog toga je na tržištima cijele sedmice vladao strah od jačanja tenzija između dvije zemlje uoči nastavka trgovinskih pregovora u Vašingtonu, pa su ulagači potražili utočište za svoj kapital u valutama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Ulagači se plaše da bi u slučaju da se ne postigne trgovinski dogovor mogao eskalirati carinski rat, što bi negativno uticalo na obje ekonomije, ali i na cjelokupnu svjetsku privredu.

U petak su na snagu stupile povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi USD, dok je Kina najavila protivmjere.

Valutni analitičar Bank of America Merrill Lyncha, Athanasios Vamvakidis smatra da će rizik od globalnog trgovinskog rata u slučaju da Kina uzvrati protivmjerama pogoditi prognoze za američku ekonomiju i povećati one za smanjenje ključne kamatne stope u SAD-u.

“U tom slučaju, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ima više prostora od većine drugih centralnih banaka za smanjenje kamatnih stopa, što bi moglo da signalizuje moguće slabljenje dolara prema euru i jenu”, rekao je Vamvakidis.

Međutim, u petak je dolar nadoknadio dio prethodnih gubitaka nakon što se ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin pozitivno osvrnuo na dvodnevne trgovinske pregovore s Kinom, nazvavši ih konstruktivnima.

Nizom tweetova pozitivno se na pregovore u Vašingtonu osvrnuo i Trump, poručivši da mu se ne žuri s postizanjem dogovora.

Zamjenik kineskog premijera Liu He kazao je, međutim, da će se razgovori nastaviti u Pekingu, da je optimističan po pitanju dogovora, ali da Kina neće odstupiti od nekih načelnih stavova.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...