fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG neće povećati cijenu struje

EPCG neće povećati cijenu struje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG), bez obzira na otežano poslovanje, neće uvoditi restrikcije, ni povećati cijene električne energije za domaćinstva i preduzeća, imajući u vidu osjetljivu socio-ekonomsku poziciju u kojoj se građani i ekonomija nalaze, saopštili su predstavnici kompanije.

„Razumije se da nijesmo mogli uticati na rast cijena električne energije na referentnoj berzi, ali smo, uprkos poteškoćama u vidu drastičnog skoka i izrazito nepovoljne hidrološke situacije, odlučili da, za razliku od nekih elektroenergetskih kompanija iz regiona, ipak ne posegnemo za mjerama poput restrikcija ili povećanja cijena za domaćinstva i preduzeća“, navodi se u saopštenju EPCG.

Oni su podsjetili da je u nekim susjednim državama, upravo iz tih razloga, došlo do bitnih izmjena u načinu poslovanja elektroenergetskih kompanija, kroz državne dotacije, povećanje cijena za preduzeća ili restrikcije.

„Vjerujemo da je EPCG dovoljno stabilna da prođe kroz ovu situaciju tako što teret problema neće prenositi na građane. O društvenoj odgovornosti kompanije, uostalom, više od bilo čega drugog govori činjenica da smo 30 miliona EUR uplatili u državni budžet“, kazali su iz EPCG.

Oni su dodali da štede gdje god mogu i da, svjesni društvene odgovornosti, ulažu u novi kadar i razvijaju projekte za budućnost.

Iz EPCG su podsjetili na drastične promjene u pogledu skoka cijene električne energije na referentnoj berzi i nepovoljnije stanje u odnosu na prošlu godinu.

Oni su precizirali da je za prvih 11 mjeseci prošle godine uvezeno 769,66 hiljada MWh po cijeni od 29,3 miliona EUR, što znači da je prosječna cijena bila 38,1 EUR po MWh. Do 25. novembra je uvezeno je 652,02 hiljade MWh po cijeni od 60 miliona EUR, odnosno u prosjeku za 92,05 EUR po MWh.

„Trenutno je, zbog izrazito nepovoljne hidrološke situacije, u našim akumulacijama 111 GWh manje u odnosu na bilans. Vrijednost te energije je 25 miliona EUR“, objasnili su iz EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije