fbpx
23.9 C
Podgorica
August 18, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessEPCG možda mimo suda ukine takse na OIE

EPCG možda mimo suda ukine takse na OIE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) će možda i mimo odluke suda ukinuti taksu na obnovljive izvore energije, što bi za posljedicu imalo niže račune za struju, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Milutin Đukanović.

On je, govoreći o obnovljivim izvorima električne energije i taksi koje se nalaze na računima, kazao da je u pitanju klasična pljačka građana.

“Očekujemo i maltene i apelujemo na Ustavni sud da proglasi te takse na obnovljive izvore neustavnim i Elektroprivreda će odmah ukinuti te takse, a inače otvorićemo raspravu u Elektroprivredi pa možda mi to uradimo i bez odluke Ustavnog suda”, rekao je Đukanović za TV Prva.

On je saopštio da ta kompanija postaje lokomotiva privrednog razvoja naše zemlje, najavljujući projekte od kojih će benefite imati i građani i privreda.

On je rekao da je u mjesecima otkad je na čelu odbora bilo najvažnije pokrenuti uspavanu energiju u kompaniji, prenosi portal RTCG.

“Mislim da smo uspjeli, brzih dana će svi građani Crne Gore vidjeti da Elektroprivreda postaje lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je govorio o projektu Solarij +3000, koji podrazumijeva kreditne linije za tri hiljade domaćinstava, odnosno građana koji žive u objektima za individualno stanovanje za ugradnju solarnih panela.

“A to će biti na takav način da će oni otplaćivati ratu za tu opremu, gdje će rata, plus električna energija koju potroše, biti manja nego što im je u prethodnom periodu iznosila ukupno električna energija. Poslije otplate koja će trajati zavisno od instalacije, pet, šest, sedam godina, maltene građani će koristiti električnu energiju besplatno”, najavio je Đukanović.

Takođe je najavio izgradnju vjetroelektrane Gvozd, koja bi trebalo da počne već krajem avgusta.

“Imaćemo solarne elektrane na vodi, na Slanom jezeru. Takođe aktivno se definišu lokacije na takozvanom kamenom moru, na neplodnoj zemlji u dijelu koji ide prema Hercegovini, Katunskoj nahiji, Lješanskoj nahiji, Kučima, gdje bi potencijalno moglo ponovo da se rade solarne elektrane, počinjemo sa identifikacijom teritorija gdje bi bilo korisno graditi vjetroelektrane”, naveo je Đukanović.

On je rekao da do kraja jula očekuju idejni projekat za Hidroelektranu Komarnica.

“U svakom slučaju Elektroprivreda se polako zahuktava, a od toga će, kažem, imati koristi svi građani Crne Gore i privreda”, rekao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz crnogorskih odbojkaša u Portugalu

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore poraženi su večeras u predgrađu Porta,...