fbpx
19.8 C
Podgorica
March 25, 2023.
NaslovnicaGlavna vijestEPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži

EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je Odboru direktora Elektroprivrede (EPCG) preporučila da za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja.

Vlada je u utorak, na telefonskoj sjednici, usvojila Informaciju o gubicima u elektrodistributivnom sistemu za januar i februar ove godine.

„U cilju prevazilaženja aktuelne situacije u CEDIS-u i kako ne bi došlo do posljedica u vidu ugrožavanja normalnog funcionisanja i rada jedinog operatora distributivnog sistema i urednog i pouzdanog snabdjevanja električnom energijom građana i privrede, preporučuje se da Odbor direktora EPCG, u skladu sa Zakonom o energetici, za period od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine za nabavku gubitaka na mreži CEDIS-u na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja“, navodi se u Informaciji.

Kako je objašnjeno, budući da je došlo do gubitaka u elektrodistributivnom sistemu, došlo je i do izuzetno velikog dodatnog troška CEDIS-a po osnovu nabavke energije za pokrivanje gubitaka u dostributivnom sistemu za 2021. i prošlu godinu.

„Navedeni nivo dodatnih troškova nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka dovodi u pitanje likvidnost CEDIS-a i mogućnost obavljanja javne usluge propisane Zakonom o energetici“, navodi se u Informaciji.

Dodaje se da će trend izuzetno visokih cijena energije, koji je nastavljen i u ovoj godini, pored već postojećih finansijskih gubitaka, prouzrokovati dodatne troškove CEDIS-u po osnovu nabavke energije za pokrivanje gubitka za ovu godinu, čime se drastično dovodi u pitanje dalje nesmetano funkcionisanje operatera distributivnog sistema.

„Radi saniranja navedenih negativnih efekata krize CEDIS-a, ukazujemo da je članom 213 Zakona o energetici, pored ostalog, propisano da u slučaju poremećaja na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije, ekstremnim rastom cijena struje na tržištu, neposredne ugroženosti nezavisnosti i cjelovitosti države, prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa, Vlada može uvesti posebne mjere“, precizira se u Informaciji.

Navedenom odredbomm, kako je objašnjeno, omogućava se CEDIS-u nabavka potrebne količine energije za pokrivanje gubitaka po posebnim cijenama, čime bi se umanjili negativni efekti po tom osnovu za ovu godinu.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je na telefonskoj sjednici donijela rješenje o razrješenju članova Odbora direktora Skijališta Crne Gore, Zorice Vojinović, Ivana Ašanina i Ljiljane Đukić.

„Takođe, donijeto je i rješenje o imenovanju novih članova i to Anje Vukićević, Milene Vlahović i Ivana Radevića“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost Bemaks u finalu

Podgorica, (MINA) - Košarkašice Budućnost Bemaksa igraće u finalu završnog turnira WABA lige. Budućnost je...