fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG će razvoj zasnivati na projektima zelene energije

EPCG će razvoj zasnivati na projektima zelene energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opredjeljenje Elektroprivrede (EPCG) je da svoj razvoj u budućnosti zasniva na realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora, odnosno zelene energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Milutin Đukanović.

On je na međunarodnom savjetovanju iz oblasti energetike, koje je održano na Zlatiboru, najavio izgradnju hidroelektrane (HE) Komarnica, vjetro parka Gvozd na Krnovoskoj visoravni i solarne elektrane Briska Gora iznad Bara, kao i niz drugih projekata na čijem razvoju intezivno rade stručne ekipe EPCG.

“Naše investicione ambicije su jasne, čista energija, zdrava životna sredina”, poručio je Đukanović.

Međunarodnom savjetovanju iz oblasti energetike pod nazivom Energetika 2021 – u susret zelenom oporavku, pored Đukanovića prisustovao je i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Savjetovanje je, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, organizovao Savez energetičara.

“Na skupu se diskutovalo o obnovljivim izvorima energije, konvencionalnoj energetici i njenim suočavanjem sa energetskom tranzicijom, elektroenergetskim mrežama i tržištima u energetici, multisektorskim zadacima u oblasti unapređenja životne sredine na putu prema Evropskoj uniji (EU), te ekonomskim i regulatorno-razvojnim pitanjima energetskog sektora”, rekli su iz EPCG.

Među temama koje su pokrenute najveća pažnja je, kako su naveli, posvećena strateškom planiranju u uslovima energetske tranzicije, analizi aktuelnih pokazatelja rada energetskog sektora sa uticajem pandemije, novim mogućnostima finansiranja energetske tranzicije sa specifičnostima regulative u energetici, savremenim elektroenergetskim sistemima i SMART tehnologijama.

Bilo je riječi i o savremenim tehnologijama u korišćenju uglja, nafte i gasa i u proizvodnji toplotne i električne energije, analizi energetskih sistema, kao i ekološkim, ekonomskim i socijalnim efektima korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Učesnici skupa su razmatrali i savremena naučna istraživanja, tehničko-tehnološka rješenja i inovacije u energetskom sektoru, savremene sisteme upravljanja i automatske regulacije u energetici i procesnoj tehnici, studentske akademske projekte te promotivno-marketinške prezentacije i izložbe o energo-dostignućima u energoprivredi, industriji, poljoprivredi, komunalnim sistemima, saobraćaju, zgradarstvu, obnovljivim i novim izvorima energije”, navodi se u saopštenju.

Đukanović i Rovčanin, na marginama skupa, obavili su niz korisnih razgovora sa profesorima, priznatim stručnjacima i predstavnicima energetskog sektora iz regiona.

Rovčanin je sagovornike upoznao sa projektima EPCG, naročito onima koji se odnose na Termoelektranu (TE) Pljevlja, toplifikaciju tog grada i izgradnju plutajućih solarnih panela.

“Opšti je utisak da se region, uključujući Crnu Goru, nalazi u veoma zahtjevnom procesu energetske tranzicije, koja se naslanja na Evropski zeleni dogovor predstavljen 11. decembra 2019. godine”, kazali su iz EPCG.

Prema toj strategiji Evropske komisije (EK), pomenuta tranzicija za cilj ima transformaciju Evrope u pravedno i prosperitetno društvo sa modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom.

“Ako sve bude teklo po planu, do 2050. godine na našem kontinentu neće biti neto emisija gasova sa efektom staklene bašte, a ekonomski rast neće biti povezan s nesavjesnom eksploatacijom resursa”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...