fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine

EPCG bi da zadrži svu dobit iz prošle godine

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.

Tako ni Vlada, koja je vlasnik oko 98 odsto kapitala, ne bi dobila ništa u državni budžet.

Uz tih 52,4 miliona, EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona.

Konačna odluka o tome biće poznata 28. juna za kada je zakazana Skupštini akcionara, na kojoj predstavnik Vlade, koji predstavlja 98 odsto akcionara s pravom glasa, može da promijeni ovaj predlog menadžmenta EPCG.

Vlada je predlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona EUR u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučiće Vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u preduzećima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je ranije u intervjuu Vijestima da se nada da im država neće uzeti cijelu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana (TE) Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam mjeseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cijenama vrijedjela 65 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije