fbpx
NaslovnicaMINA BusinessElektronske komunikacione mreže na visokom stepenu razvoja

Elektronske komunikacione mreže na visokom stepenu razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektronske komunikacione mreže u Crnoj Gori su na visokom stepenu razvoja, čemu svjedoči primjena najsavremenijih tehnoloških rješenja u pružanju elektronskih komunikacionih usluga, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Putem takvih mreža, korisnicima u Crnoj Gori danas se nude sve elektronske komunikacione usluge koje se pružaju u razvijenim državama, a koje ujedno zadovoljavaju potrebe korisnika tih usluga”, navodi se u saopštenju EKIP-a povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, koji se obilježava danas.

Kako su naveli, u regulatornom i tehnološkom pogledu stvoreni su svi neophodni preduslovi za povećanje digitalne pismenosti građana, kao i smanjivanje i prevazilaženje digitalnog jaza između regiona naše države i njihovih stanovnika.

“Razvoj i izgradnja savremenih elektronskih komunikacionih mreža, efikasno korišćenje radiofrekvencijskog spektra i geografska i ekonomska dostupnost širokopojasnog pristupa internetu, je cilj u funkciji razvoja digitalne Crne Gore, što je jedan od prioriteta politike razvoja koju sprovodi Vlada”, kazali su iz EKIP-a.

EKIP, prema riječima njenih predstavnika, u velikoj mjeri utiče na dobar razvoj sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, operatori ulažu značajna sredstva u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, a prisutan je i trend rasta broja korisnika i obima ostvarenog saobraćaja, o čemu govore i podaci za prošlu godinu.

U prošloj godini je elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori pružao 31 operator, dok su operatori elektronskih komunikacija ostvarili prihod u iznosu 256,7 miliona EUR, što predstavlja povećanje od 8,84 odsto u odnosu na 2022.

Operatori su u prošloj godini investirali 76,3 miliona EUR, što je 10,9 odsto više nego u 2022.

“Nastavljen je trend rasta korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu, tako da je broj korisnika na kraju prošle godine bio 202,95 hiljada i u odnosu na 2022. porastao je 3,45 odsto”, precizirali su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su naveli i podatak i da je u prošloj godni udio domaćinstava koja su pokrivena fiksnim pristupom internetu brzinama većim od 100 megabita po sekundi (Mb/s) 79,2 odsto.

U oblasti mobilnih usluga zabilježen je rast broja korisnika 3,06 odsto u odnosu na 2022, dok je signalom 5G mreža pokriveno 85,37 odsto stanovništva.

“Broj korisnika mobilnog interneta je u prošloj godini porastao 10,17 odsto, dok je ostvareni mobilni internet saobraćaj porastao 41 odsto, a prosječni mjesečni saobraćaj po korisniku 29,8 odsto”, rekli su iz EKIP-a.

“Na osnovu navedenog, može se zaključiti da je EKIP postigao visok nivo regulatornih performansi, da je Crna Gora stvorila dobre uslove za razvoj elektronskih komunikacija, odnosno informaciono komunikacionog (ICT) sektora”, dodaje se u saopštenju.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježva se 17. maja. Na taj dan, 1865. godine, 20 evropskih zemalja potpisalo je prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafima, kada je osnovana i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU).

Od 1969. godine, ovaj datum se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija, a od 2007. godine kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

“Centralna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva biće Digitalne inovacije za održivi razvoj, sa akcentom na inovativnim tehnologijama u funkciji postizanja ciljeva održivog razvoja UN-a do 2030. godine”, rekli su iz EKIP-a.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je da se pomogne podizanju svijesti o mogućnostima korišćenja interneta i drugih informacionih i komunikacionih tehnologija koje mogu pomoći u premošćavanju digitalne podijeljenosti i povećanju digitalne pismenosti, što sve zajedno doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije