fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija u četvrtom kvartalu porasla 3,1 odsto

Ekonomija u četvrtom kvartalu porasla 3,1 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 3,1 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

BDP je, prema prelimiranim rezultatima, u četvrtom kvartalu iznosio 1,24 milijarde EUR.

„U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 65 miliona EUR u odnosu na isti kvartal 2018. godine“, navodi se u saopštenju Monstata.

Iz Monstata su kazali da je značajan rast u četvrtom kvartalu, u poređenju sa istim periodom 2018, zabilježen u sektorima vađenja rude i kamena 33,1 odsto, kao i snabdijevanja električnom energijom 24,8 odsto.

„Turizam, mjeren brojem dolazaka i noćenja turista u hotelima, bilježi rast u četvrtom kvartalu 42,6 odsto i 28,7 odsto respektivno“, dodaje se u saopštenju.

Trgovina na malo zabilježila je realnu stopu rasta od 4,6 odsto. Ostale usluge zabilježile su rast od 5,3 odsto.

Iz Monstata su saopštili da je otkup proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, porastao u četvrtom kvartalu 3,5 odsto.

„Negativan doprinos rastu BDP-a u četvrtom kvartalu dolazi od sektora prerađivačke industrije, koji bilježi pad od 21,3 odsto u odnosu na isto tromjesečje 2018. godine, kao i od građevinarstva, na što ukazuju izvršeni efektivni sati rada koji su manji 1,1 odsto“, rekli su iz Monstata.

Ako se proizvodnja sagleda sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za četvrti kvartal pokazuju da je najvećim dijelom inicirana međunarodnom tražnjom, zbog čega je ukupan izvoz roba povećan 7,4 odsto ili za 8,9 miliona EUR u odnosu na isti kvartal 2018. godine, dok je ukupan uvoz roba manji 11,6 miliona EUR ili 1,8 odsto.

Najčitanije