fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija eurozone u maju porasla najsnažnije u više od tri godine

Ekonomija eurozone u maju porasla najsnažnije u više od tri godine

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Ekonomija eurozone porasla je u maju najbržim tempom od početka 2018. godine, podržana snažnim oporavkom uslužnog sektora koji se nadovezao na procvat industrije, pokazalo je istraživanje londonske firme Markit.

S obzirom na to da se više preduzeća ponovno otvorilo ili se barem prilagodilo mjerama zatvaranja, Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u maju 3,1 bod u odnosu na april na 56,9 poena.

Iz Markita su kazali da je to njegova najviša vrijednost od februara 2018. godine, prenosi Hrportfolio.

“Rast ukupnog indeksa PMI-a u maju odražava dalje ukidanje ograničenja u mnogim dijelovima regije, uvedenih zbog koronavirusa i sugeriše da se ekonomija oporavlja”, rekla je ekonomistkinja Capital Economicsa, Jessica Hinds.

Tempo vakcinisanja u eurozoni ubrzava, što omogućava ukidanje nekih ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru skočio je 4,6 bodova u odnosu na april, na 55,1 poen.

Uslužne firme profitirale su od oslobađanja suzdržane potražnje, koje se ogleda u skoku indeksa novih narudžbi za sedam bodova, na 56,7 poena, najviši nivo od januara 2018. godine.

U Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, uslužni sektor zabilježio je najveći rast aktivnosti u skoro godinu, potpomognut popuštanjem ograničenja, ali zastoji u snabdijevanju izazivaju probleme u brojnim fabrikama.

Industrija se muči i s nabavom sirovina i suočena je s rekordnim rastom troškova inputa. Indeks koji mjeri njihovo kretanje porastao je u maju na 86,5 bodova, najviši nivo od kada je Markit u junu 1997. počeo sprovoditi istraživanje.

“Rast bi bio još i snažniji da nije bilo rekordnih zastoja u lancima nabavke i teškoća s otvaranjem firmi”, kazao je glavni poslovni ekonomista Markita Chris Williamson.

On je rekao da je zaostajanje aktivnosti za potražnjom najveće u 23-godišnjoj istoriji istraživanja.

Williamson je dodao da je neravnoteža ponude i potražnje pojačala pritisak na cijene.

“Koliko će dugo inflacioni pritisci trajati zavisi od toga koliko će dugo ponudi biti potrebno da dostigne potražnju. Neravnoteža se za sada pogoršava, a rezultat je najveći pritisak na cijene robe od kada se sprovodi istraživanje i rast cijena usluga”, zaključio je Williamson.

Najčitanije