fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija eurozone u aprilu skoro stala

Ekonomija eurozone u aprilu skoro stala

Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Ekonomska aktivnost u eurozoni skoro je stala u aprilu zbog pandemije koronavirusa koju vlade nastoje da zaustave drastičnim mjerama, čime je upostavljen začarani krug smanjenja potražnje i gašenja aktivnosti, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni potonuo je u aprilu na 13,5 bodova, najniži nivo od kada je Markit počeo objavljivati izvještaje sredinom 1998. godine, prenosi SEEbiz.

Poređenja radi, u vrijeme finansijske krize, početkom 2009. godine, iznosio je 36,2 boda.

U martu je skliznuo na 29,7 bodova, pokazujući pad ekonomske aktivnosti.

„Ekonomija eurozone pretrpjela je u aprilu do sada neviđenu štetu zbog mjera blokade na koje se nadovezala smanjena potražnja i nedostatak radnika i resursa”, kazao je glavni ekonomista IHS Markita, Chris Williamson.

Računice zasnovane na vrijednosti indeksa u aprilu i podacima o bruto domaćem proizvodu (BDP) upućuju na prepostavku da se ekonomija eurozone na tromjesečnom nivou smanjuje približno 7,5 odsto.

Potražnja je u aprilu gotovo presušila, pa su kompanije do sada neviđenim tempom realizovale stare narudžbe.

U Markitu navode da je rekordno smanjen broj zaposlenih, kao i proizvođačke cijene.

Mjere suzbijanja pandemije posebno su teško pogodile uslužni sektor, koji je do skoro bio glavni oslonac ekonomije eurozone. Na udaru su u prvom redu usluge organizacije putovanja, smještaja, kao i ugostiteljstva i turizma.

U Markitu su naveli da je industrija takođe zabilježila rekordan pad proizvodnje, jer su fabrike uglavnom zatvorene, osim onih koje proizvode osnovne potrepštine u doba pandemije, poput hrane, lijekova i medicinske opreme.

Problemi su, kao su kazali, veliki i u lancu snabdijevanja.

“Ispitanici se nadaju da će mjere obuzdavanja virusa polako biti ukinute kako bi se ublažila paraliza o kojoj su kompanije izvještavale u aprilu. Čini se ipak da je taj proces jako spor kako bi se spriječio drugi talas zaraza”, rekao je Williamson.

Najčitanije