fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEko-fond i Opština Pljevlja potpisali strateška dokumenta

Eko-fond i Opština Pljevlja potpisali strateška dokumenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević i predsjednik Opštine Pljevlja, Dario Vraneš, potpisali su danas u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i ugovor o prenosu sredstava za potrebe njegove realizacije.

Boljević je saopštio da ga raduje početak realizacije tog važnog projekta i što će se opravdanost dobrim dijelom pokazati upravo na teritoriji Pljevalja, grada koji se suočava sa brojnim problemima i izazovima, ne samo u dijelu zaštite životne sredine, već i energetske efikasnosti, prenosi CGNews.

Vlada je na sjednici održanoj 18. aprila donijela Program za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, kojim je predviđeno da se preko Eko-fonda kao implementacione jedinice programa, građanima Pljevlja pruži finansijska podrška za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u iznosu od 2,8 miliona EUR.

„Program predviđa podršku na implementaciji mjera energetske efikasnosti u individualnim stambenim objektima i podršku na unapređenju energetskih karakteristika omotača kolektivnih stambenih zgrada u Opštini Pljevlja“, navodi se u saopštenju.

Vraneš je rekao da će se realizacijom programa doprinijeti unapređenju energetskih karakteristika stambenih objekata, smanjenju emisija gasova staklene bašte, većem korišćenju obnovljivih izvora energije u sektoru domaćinstava.

On je ocijenio da je važno sprovođenje pravedne tranzicije u rudarskom regionu Pljevlja, koja je od strateškog značaja i da je posebna pažnja u okviru Programa posvećena ovom regionu sa ciljem smanjenja korišćenja uglja u sektoru grijanja.

Boljević je zaključio da će realizacija programa donijeti značajne benefite u vidu smanjenja potrošnje energije, smanjenje troškova za energiju, unapređenje komfora u stambenim objektima, te razvoj tržišta efikasnih materijala i tehnologija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije