fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessEK potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate TE Pljevlja

EK potvrdila da nema mandat da odobri dodatne sate TE Pljevlja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) potvrdila je grupi nevladinih organizacija da ni ona, ni Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) nemaju mandat da produže 20 hiljada sati dodeljenih Termoelektrani (TE) Pljevlja, saopšteno je iz Eko-tima.

“Oni su potvrdili i da nakon što 20 hiljada sati isteknu, TE Pljevlja treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama”, navodi se u saopštenju Eko-tima.

S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja nije realizovan, to postrojenje, kako su kazali, i dalje radi bez potrebnih ekoloških standarda, ne poštujući granične vrijednosti emisija predviđene Direktivom.

“Sekretarijat EZ, koji je odgovoran za praćenje napretka u ugovornim stranama, odgovoran je za preduzimanje svih potrebnih koraka, uključujući pokretanje prekršajnog postupka kada se uslovi za to ispune”, dodali su predstavnici Eko-tima.

Oni su podsjetili da Elektroprivreda (EPCG) još nije objavila zvaničnu informaciju o broju potrošenih sati tokom prošle godine.

“Nakon što ta informacija bude zvanična, pretpostavlja se da će Sekretarijat EZ pokrenuti prekršajni postupak protiv Crne Gore. Na Vladi je da se izjasni o tom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kojem će se smjeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

vremenska prognoza

Danas oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno...