fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži zamajac ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore, poručeno je na sastanku premijera Milojka Spajića i predsjednice te institucije Odile Renaud-Basso, koja boravi u prvoj posjeti našoj zemlji.

Tokom sastanka je razgovarano o velikim razvojnim potencijalima, koje je potrebno efikasno i na održiv način valorizovati.

Spajić je prezentovao ambiciozne razvojne planove 44. Vlade, a utvrđena je mogućnost zajedničkog rada sa EBRD na brojnim projektima.

Iz Kabineta premijera je saopšteno da je apostrofirana i najavljena saradnja u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, čime će se ubrzati zelena tranzicija, i kroz unapređenja infrastrukture, prvenstveno izgradnjom auto-puteva i modernizacijom željeznice.

Na tom putu, kako je rekao Spajić, posebno važna može biti saradnja sa EBRD-om, koja je do sada kroz aktivnosti u Crnoj Gori podržala 86 projekata vrijednih 800 miliona EUR.

Konstatovana je potreba efikasnog rješavanja administrativnih procedura, kako bi se u najskorije vrijeme krenulo u projekte, koji će donijeti dodatne vrijednosti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, EBRD će nastaviti da bude podrška i partner kako privatnom sektoru, tako i državnim kompanijama.

Bilo je riječi i o potrebama reformi, posebno u poreskom sistemu, kako bi Crna Gora bila privlačnija investitorima i iskoristila odličnu geografsku poziciju i klimu.

Spajić je upoznao Renaud-Basso i ostale članove delegacije EBRD sa dosadašnjim dostignućima 44. Vlade i upoznao ih sa planovima za naredni period.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije