fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEBRD pokreće program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu

EBRD pokreće program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA-BUSNESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu potpisivanjem kredita sa Banca Intesa Beograd i mikrofinansijskom institucijom Mi-Bospo u Beogradu.

EBRD je sa Banca Intesa Beograd potpisao ugovor o kreditu od 15 miliona EUR, i sa Mi-Bospo 500 hiljada EUR, koji će dalje biti plasirani mladim preduzetnicima. Partnerske finansijske institucije će takođe dobiti i tehničku pomoć kako bi bolje podržale i odgovorile na potrebe mladih preduzetnika.

„EBRD se obavezala da će obezbijediti 100 miliona EUR finansijskim institucijama u šest privreda Zapadnog Balkana u narednih pet godina za podršku preduzetništvu mladih. U septembru ove godine već je potpisana prva kreditna linija od 4,5 miliona EUR sa kosovskom bankom Banca per Biznes“, navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a su rekli da, uprkos svom potencijalu za inovacije, mladi preduzetnici se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu finansiranju i znanju za razvoj svog poslovanja. Program ima za cilj da se pozabavi ovim tržišnim prazninama pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća koja vode mladi (MMSP).

„Pored finansiranja, program mladim vlasnicima preduzeća i menadžerima omogućava pristup prilagođenim savjetodavnim uslugama koje će im pomoći da razviju nove vještine, poboljšaju poslovne performanse i otključaju nove mogućnosti za rast. Savjetodavnu podršku podržavaju vlade Švedske, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, i Italije, preko Centralnoevropske inicijative. Ovaj program takođe omogućava mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, i time zadovoljava potrebu mladih preduzetnika za izgradnju liderskih kapaciteta“, objasnili su iz EBRD-a.

Savjetodavna podrška za mlade u biznisu kroz program Mladi u biznisu je već dostupna u Crnoj Gori, dok su kreditne linije u pripremi u saradnji sa partnerskim finansijskim institucijama.

Generalni direktor grupe EBRD-a za finansijske institucije, Francis Maliž, rekao je da udružuju snage sa njihovim partnerskim finansijskim institucijama kako bi obezbijedili ključno finansiranje mladih preduzeća i podstakli ih da investiraju u nove tehnologije, ojačaju svoju tržišnu poziciju i ostvare svoj puni potencijal.

„Zapadni Balkan je region koji je bogat mladim talentima i mi smo oduševljeni što možemo da podržimo sljedeću generaciju održivih, otpornih i uticajnih preduzeća“, rekao je Maliž.

Predsjednik Izvršnog odbora banka Intese Beograd, Darko Popović, kazao je da su ponosni što su prva komercijalna banka u Srbiji koja je program Mladi u biznisu predstavila na domaćem tržištu zajedno sa EBRD-om, njihovim dugogodišnjim partnerom.

„Danas potpisani sporazum pojačaće naše kapacitete da kroz lakši pristup finansijama i znanju pružimo odgovarajuću podršku ovom strateški važnom, ali i veoma delikatnom segmentu privrede. Naš doprinos će pomoći da se stvori podsticajno okruženje za preduzetništvo, koje je ključni pokretač zapošljavanja i dugoročnog ekonomskog napretka“, rekao je Popović.

Direktor Mi-Bospa, Safet Husić, rekao je da je to najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini.

„Naša misija je trostruka: podrška ekonomskom osnaživanju žena, razvoj preduzetništva i zaštita životne sredine. Program Mladi u biznisu podržava ovu misiju i radujemo se što ćemo doprinijeti njegovom uspješnom pokretanju. EBRD je jedan od naših veoma važnih partnera, sa kojim imamo uspješnu saradnju od 2007. kroz kreditne linije i tehničku pomoć“, naveo je Husić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije