fbpx
NaslovnicaMINA BusinessE-trgovina i digitalizacija igraju ključnu ulogu u razvoju CEFTA tržišta

E-trgovina i digitalizacija igraju ključnu ulogu u razvoju CEFTA tržišta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, zajedno s partnerima iz EU, nastaviti da radi na jačanju regionalnog tržišta, rješava izazove i osigura da CEFTA bude još efikasniji instrument saradnje i razvoja, saopštio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Gjeloshaj.

On je na konferenciji CEFTA Week pod nazivom eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj, koja je danas održana u Podogorici, kazao da uspjeh CEFTA-e danas predstavlja ne samo ekonomski prosperitet, već i čvrst korak prema evropskoj budućnosti.

„Tokom predsjedavanja CEFTA-om, Crna Gora je nastojala da unaprijedi rad CEFTA mehanizama, podstakne dijalog, promoviše zajedničke interese i olakša trgovinsku saradnju, što će u krajnjem doprinijeti dodatnom rastu i stvaranju održive perspektive za sve građane Zapadnog Balkana”, rekao je Gjeloshaj, koji je i ministar ekonomskog razvoja.

Prema njegovim riječima, saradnja sa CEFTA-om je ne samo sredstvo jačanja regionalne ekonomije, već i priprema terena za buduću integraciju u širi evropski kontekst.

“Crna Gora je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje kroz implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i CEFTA 2006, kao značajnih instrumenata za ubrzanje ekonomske konvergencije regiona i Zapadnog Balkana s EU i razvijanju dobrosusjedskih odnosa u region”, dodao je Gjeloshaj.

U svjetlu novog Plana rasta za Zapadni Balkan generalni direktor direktorata za susjedsku politiku i proširenje u Evropskoj komisiji, Gert Jan Kopman, naveo je da rad koji se obavlja unutar Zajedničkog regionalnog tržišta, a koji predvode EU i CEFTA, čini osnovu za dobijanje pristupa jedinstvenom tržištu EU.

“Ekonomska integracija unutar regiona zasnovana je na pravilima i standardima EU, a usklađivanje sa primjenom pravnih tekovina EU je suštinski uslov za bližu integraciju u okviru jedinstvenog tržišta EU. Zato se sedam prioritetnih aktivnosti navedenih u našem planu rasta u velikoj mjeri fokusira na rad koji vi obavljate: napredak u e-trgovini, uslugama dostave pošiljki i geoblokiranju, da navedemo samo tri oblasti, kako bi se omogućio pristup jedinstvenom tržištu“, rekao je Kopman.

Sumirajući rezultate za ovu godinu vršiteljka dužnosti direktora Sekretarijata CEFTA, Danijela Gačević, navela je da je posao koji obavlja CEFTA važan jer odgovara potrebama privrede, otvaranju radnih mjesta i oblikovanju budućnosti naših ekonomija.

„Konačna potvrda o važnosti rada CEFTA-e došla je iz Novog plana rasta za Zapadni Balkan, koji prepoznaje CEFTA-u kao ključni mehanizam za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a gdje digitalizacija ima jako važnu ulogu i mjesto“, rekla je Gačević.

Kako je dodala, predsjedavanje Crne Gore završava se sa devet dogovorenih politika koje posjeduju kapacitet ne samo da transformišu ekonomije, već i unaprijede poslovno okruženje i obogate svakodnevni zivot ljudi.

„Potencijal ovih odluka, kada se jednom povežu sa jedinstvenim tržištem EU, je ogroman. To je posvećenost prosperitetu našeg regiona. Budućnost koju predviđamo za CEFTA-u je na dohvat ruke i čeka da bude materijalizovana kroz našu odlučnost i zajedničke napore“, navela je Gačević.

Direktor Stalnog sekretarijata transportne zajednice, Matej Zakonjsek, kazao je da digitalizacija ima posebno važnu ulogu na polju transporta.

„Radimo na tome da digitalizujemo svu dokumentaciju koja se odnosi na sve vidove transporta. To radimo zajedno s Evropskom komisijom i prema studijama koje smo sproveli potpuna digitalizacija može nam donijeti uštede od 163 miliona EUR”, rekao je Zakonjsek.

Prema njegovim riječima, u cijelom tom procesu ne smijemo zaboraviti da se razvoj transporta i digitalizacija moraju događati paralelno, a ključno je da nas upravo vodi „digitalna energija“.

“To i sve drugo što činimo na razvoju transportne zajednice donijeće nam najbezbjednije granice, a to je ono što dugujemo našim građanima“, naveo je Zakonjsek.

Vršiteljka dužnosti šefice Programskog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Pranvera Kastrati, kazala je da samo dijalog i zajednička saradnja mogu obezbijediti benefite za Zapadni Balkan.

„Iako postoje pozitivni pomaci koje smo postigli, imamo još dosta toga na čemu treba da radimo. Razvoj ljudskog kapitala i mobilnost je ključ i na tom polju smo potpisali veliki broj sporazuma. Posebno smo usmjereni na dva pristupa – da obezbijedimo digitalnu infrastrukturu kako bi građani imali mogućnost što boljih usluga. Ujedno, radimo i na razvoju digitalnih vještina jer, prema istraživanju, samo devet odsto građana ima osnovno poznavanje digitalnih vještina. Sigurna sam da će rad na ovim, i drugim poljima, donijeti novu perspektivu Zapadnog Balkana i bržu integraciju u EU“, poručila je Kastrati.

Predsjednik Upravnog odbora Western Balkans 6 Chamber Investment Forum (WB6 CIF), Lulzim Rafuna, saopštio je da je zajedničko tržište vizija koja donosi bolju budućnost.

„Zato je ekonomska integracija Zapadnog Balkana važan cilj koji će donijeti stabilnost i prosperitet. Na tom putu, pristup EU tržištu je imperativ, a mi smo tu da otvaramo nove mogućnosti za brojne kompanije. U prethodnom periodu više od šest hiljada kompanija sa Zapadnog Balkana bile su uključene u brojne naše projekte koji su im omogućili jačanje saradnje, korisne obuke i važnu podršku u njihovom razvoju”, naveo je Rafuna.

Takođe, kako je dodao, uspostavili su EU biznis platforme koje otvaraju prostor državama Zapadnog Balkana da se još bolje spreme za EU tržište i sve njegove mogućnosti.

“Implementirali smo 63 projekta i podršku smo dobili od svih Ministarstava, a razvili smo i važna digitalna rješenja. I u narednom periodu, CEFTA ostaje naš važan partner i sljedećih nekoliko mjeseci okupićemo privredne komore svih država kako bismo donijeli neka nova rješenja za saradnju i još veći privredni rast“, rekao je Rafuna.

Fokus više panel diskusija bio je na digitalizaciji i e-trgovini kao transformacionim snagama koje preoblikuju globalnu trgovinu, sa ciljem da se poslovnim subjektima omogući pristup većem tržištu, i da im se obezbijede politike i alati koji su im potrebni da se efikasno takmiče ne samo unutar CEFTA-e, već i na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Pored širokog spektra obrađenih tema, događaj je bio prilika i da Crna Gora predsjedavanje CEFTA-om preda Srbiji, koja će tu ulogu preuzeti tokom naredne godine.

Konferenciju, koja je okupila oko 300 učesnika, kako uživo tako i onlajn, organizovao je CEFTA Sekretarijat sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, a uz podršku Privredne komore (PKCG).

Tradicionalno godišnje okupljanje visokih zvaničnika iz CEFTA ekonomija, Evropske unije i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima privrede, pružilo je priliku da se istraže potencijali digitalne trgovine sa fokusom na stvaranje efikasnijeg i međusobno povezanog trgovinskog okruženja.

Takođe, događaj je bio prilika i za sumiranje postignutih rezultata i postavljanje osnova za budući tok djelovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj...