fbpx
9.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestDvije trećine penzionera prima manje od 400 EUR

Dvije trećine penzionera prima manje od 400 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Minimalnu oktobarsku penziju u Crnoj Gori primilo je 40,2 hiljade penzionera, dok onu od 253,61 do 400 EUR prima njih 36,06 hiljada, pokazuju podaci koje je Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) dostavio Pobjedi.

To znači da dvije trećine penzionera prima penziju do 400 EUR.

Penziju od 400 do 500 EUR prima 13,7 hiljada penzionera, od 500 do hiljadu EUR njih 18,24 hiljade, od hiljadu do dvije hiljade EUR 1,09 hiljada, a isplaćuju i četiri penzije veće od dvije hiljade EUR.

Iz Fonda PIO su objasnili da je najveći iznos penzije, shodno Zakonu o PIO, definisan limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

“Ovo znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, primao oko 1,24 hiljade EUR. Zakonom nije ograničena dužina penzijskog staža, pa se prilikom obračuna uzima i duži od 40 godina”, rekli su iz Fonda.

Vanrednim povećanjem minimalnih penzija od 36 odsto od septembra unaprijedio se status onih najugroženijih, što je bilo neophodno, smatraju sagovornici Pobjede.

Međutim, kako upozoravaju iz Saveza udruženja penzionera, potrebno je dodatno uskladiti i penzije koje su ranije bile blizu 250 EUR, a primaju ih korisnici sa 40 godina staža.

Sličnog mišljenja je i ekonomski analitičar, Mirza Mulešković, koji je Pobjedi kazao da je trebalo da se uradi i vanredno usklađivanje penzija većih od minimalne, da bi i one bile obuhvaćene povećanjem mimo redovnog usklađivanja.

“Iako je to dodatan teret za budžet države, to je moralo da se uradi i ovo je posljedica onoga što se uradilo sa finansijama i zaradama od januara ove godine. Drastično povećanje minimalne zarade početkom godine uticalo je na inflaciju, koju je dodatno pospiješio rat u Ukrajini, pa je bilo neophodno zaštititi najugroženije kategorije, u koje spadaju i penzioneri”, kazao je Mulešković nedavno Pobjedi.

Čelnik Saveza udruženja penzionera, koji broji blizu 100 hiljada penzionera, Branko Vešović, pozdravlja odluku povećanja minimalnih penzija, ali ukazuje da su sada male razlike u penzijama onih koji imaju 15 i 40 godina staža i ističe da to treba ispraviti, jer je Fond PIO uspostavljen na principima cjeloživotne štednje.

Iz Fonda PIO su kazali da je za sve penzionere izvršeno redovno usklađivanje od 4,35 odsto 1. septembra ove godine, a da su najniže vanredno povećane 36 odsto od 1. januara i deset odsto od 1. septembra, tako da najniža penzija sada iznosi 253,61 EUR.

Zbog toga je broj korisnika minimalne penzije porastao sa 16,6 na 40 hiljada ljudi. Podsjećaju i da će biti naredno redovno usklađivanje penzija 1. januara naredne godine.

Predsjednik Pokreta penzionera, Svetozar Čabarkapa, koji zastupa uglavnom penzionere sa sjevera, saopštio je da su tamo najniže penzije i sa 40 godina radnog staža.

“Tražićemo da se penzije limitiraju na najviše hiljadu EUR, a da najmanja bude 700”, poručio je Čabarkapa.

Skupština je krajem prošle godine, na predlog Demokrata, usvojila izmjenu zakona kojim se minimalne penzije, koje su tada iznosile 147 EUR, od 1. septembra povećavaju 36 odsto retroaktivno od 1. januara.

U maju su sve penzije povećane 8,15 odsto, a u septembru 4,3 odsto. Sa trećim povećanjem od deset odsto minimalna penzija će biti povećana sa 147 na 277,9 EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jadran najbolji u Dubrovniku

Podgorica, (MINA) - Vaterpolisti Jadrana, igrači rođeni 2005. godine i mlađi, pobjednici su turnira...

Pad cijena dionica