fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐurović: Ova sezona može biti rekordna

Đurović: Ova sezona može biti rekordna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Broj turista krajem aprila bio je 50 odsto viši nego 2019. tako da su hotelijeri veoma zadovoljni popunjenošću, a ugostitelji potrošnjom što daje dobar osnov da ova sezona bude rekordna, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

“Moje projekcije su da ove godine možemo da dostignemo 1,3 milijarde, ako nas posluže sve okolnosti i ako se ovakav trend nastavi”, kazao je Đurović u intervjuu za Pobjedu, ističući da istraživanja boking.com govore da su Budva i Crna Gora ove godine druga najtraženija destinacija na svijetu.

On je kazao da je posjeta turista ove godine počela mnogo ranije.

“Ono što smo najavljivali polako i ostvarujemo, a to je Crna Gora 365 dana. Naviknuti smo na sezonu od 60 dana, a moje ubjeđenje je bilo s obzirom na naše kapacitete da možemo 365 dana da razvijemo u svim segmentima. Posjeta za Novu godinu je bila dobra, pa se nastavila i prvih mjeseci ove godine”, rekao je Đurović.

On je naveo da su hotelijeri zadovoljni jer su imali vikende sa skoro 100 odsto popunjenosti vikendima, a tokom sedmice do 70 odsto, što je sjajan rezultat.

“Sada ulazimo u fazu kada turisti borave više, sedmicu ili deset dana i povratne informacije govore da ta popunjenost ide dobro. Iz Budvanske rivijere kažu da su već od aprila puni i da će im faliti kapaciteta pa traže druge smještajne jedinice”, rekao je Đurović.

Na pitanje da li imamo dovoljno letova ove godine i imamo li nova tržišta, Đurović je odgovorio da uvijek može više, ali misli da je ove godine zadovoljavajući broj avio-linija.

“Na tivatski aerodrom počeli su letovi iz Mančestera. Biće uskoro i prvi avion iz Rige, Saudijske Arabije, Kuvajta, radimo na tome da krene i Uzbekistan. Ove godine nam stižu, poslije veće pauze, i turisti iz Kine, a povećano je interesovanje iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Njemačke”, dodao je Đurović.

Prema njegovim riječima, radna snaga je trenutno gorući problem, ne samo kod nas nego se sa tim suočavaju mnoge države kao što su Grčka, Bugarska, Hrvatska i one moraju da se oslanjaju na Nepal, Bangladeš, Filipine i druge destinacije odakle im dolazi radna snaga.

“Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44 hiljade nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno”, ocijenio je Đurović.

On je, govoreći o novim projektima koji će biti novina za turiste, kazoa da će žičara biti nešto po čemu će Crna Gora biti prepoznatljiva I daće dodatan razvoj za Kotor, Tivat i Cetinje.

“Zatim u junu očekujemo dolazak brenda Hajat u Kotor, dok se u Ulcinju gradi više hotela sa pet zvjezdica što je i falilo ovom gradu. Uskoro će u Otrantu početi jedan dio sa pet zvjezdica, biće renoviranje postojećeg, zatim hotel Jadran, Galeb i te investicije će preći 200 miliona ulaganja što će dati dodatnu vrijednost. Gradi se hotel u Rafailovićima sa pet zvjezdica i tu će biti poznati svjetski operater”, precizirao je Đurović.

On je, na pitanje da li se najavljuje nešto slično akciji Stop inflaciji u narednom period, odgovorio da je ta akcija napravila dobar efekat.

“To je unikatna akcija i nijedna zemlja u svijetu nije napravila takvu sinergiju između vlade i privrede. Počeli smo sa trgovinskim lancima, nadovezale su se apoteke, ostale trgovine, teleoperateri, a u najavi su i još neke firme”, najavio je Đurović.

Najveći benefit te akcije je, kako je kazao, to što su okrenuli logiku privrednika, od onoga da se maržira što više, do onoga da ugađaju svojim potrošačima sa nekim korektnim cijenama.

“Naši građani osjećaju već benefite. Imali smo prvi put u martu poslije 27 mjeseci prekinutu pozitivnu stopu rasta inflacije. Očekujem da će u maju biti bolji pokazatelji, jer su cijene konkurentne. I da se sada prekine akcija, inercija čini svoje i dala je zamah i sada nije popularno poskupljivati. Vlada i naše Ministarstvo su kontrolori i ukoliko bi se nešto desilo, što nije realno, djelovali bi opet sa akcijom”, dodao je Đurović.

Neradna nedjelja je izazvala veliku polemiku u javnosti. Na Socijalnom savjetu je uspostavljen dogovor da bude radna tokom sezone, međutim određeni politički akteri ne smatraju to dobrim predlogom.

“Nažalost je tako. Prosto, takva je politička klima. Većina poslanika šalje poruku da se ne slaže, ali vidjećemo. Nijesu voljni da podrže ono što su se poslodavci i sindikati dogovorili. Sindikati su sada revoltirani samim tim činom, pa idu u krajnost sa zahtjevima da niko onda ne radi, ako ćemo tako. Pa da vidimo da li to je to dobro za Crnu Goru. Oni su htjeli da se dogovore, iako su pod udarom svih onih koji su protiv, međutim volja većine poslanika je da se to ne usvoji”, kazao je Đurović.

Na pitanje da li će se brzo naći rješenje za manjak trajekata u Boki, Đurović je odgovorio da će u narednim danima riješiti problem.

“To je za Boku najvažniji momenat. Izvinjavam se svim građanima i turistima koji zadnjih dana moraju da čekaju u redovima ili da idu kroz Kotor”, rekao je Đurović.

On je naveo da se stvaraju saobraćajne gužve, ali misli da će država na ovaj način u budućnosti ostvarivati značajan prihod i da će imati dodatna sredstva i da će Morsko dobro imati novca da ulaže u bolji izgled naše obale i šetališta.

“To je investicija koja će se vrlo brzo isplatiti, već za godinu ili dvije”, zaključio je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije