fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno

Đuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ograničavanje marži i ponovno uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno za male i srednje trgovce, kao i desetinje hiljada radnika u trgovinama, saopštio je član Predsjedništva Građanskog pokreta URA, Miodrag Đuranović.

“Ideja o povratku radne nedjelje krupno utiče na porodicu svih radnika u trgovinama, koja nedjeljom, konačno, posljednjih godina uspijeva da se skupi i provede zajedno dan. Bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, kao da prepisuje od dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, misleći da je država njegova prćija. Koliko do juče su se glasno borili protiv, ali ih sada neki viši interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada”, naveo je Đuranović u saopštenju.

On je rekao i da ideja o ograničavanju trgovačkih marži predstavlja direktno miješanje u principe tržišne ekonomije.

“Pogotovo će mali i srednji trgovci biti ugroženi, a ako pogledaju bilanse, kao izuzetni ekonomisti, premijer Milojko Spajić i šef njegovog kabineta Branko Krvavac će vidjeti da je dobit sistemskih marketa 2,8 odsto od prihoda, što znači da ako predložene mjere obore maržu tri odsto, a to je više nego realno, poslodavci će biti nerentabilni i ne da neće imati dobit, a država porez na dobit, nego neće moći ni obaveze da servisiraju”, upozorio je Đuranović.

On je pitao da li je moguće da nas ne zanima mišljenje velikih poslodavaca koji zapošljavaju, daju plate i plaćaju poreze i doprinose za hiljade i hiljade radnika.

“Zašto ovo nijesu uradile najmoćnije države u Evropi – Njemačka, Švajcarska, Francuska? Zato što nemaju genijalce kao što mi imamo, koji na ovaj način, za kratak vremenski period, mogu da zatvore mnoge firme u Crnoj Gori. Zašto se ne bi sjelo sa njima za sto i dogovorio najbolji model, kojim bi građani bili zadovoljni, a ne bi se ugrozilo poslovanje privrednika? Mi smo visoko uvozna zemlja i ne možemo uticati na ogroman broj proizvoda koje uvozimo. A šta Spajić i ekipa rade da domaću proizvodnju podignu”, pitao je Đuranović.

On je pitao zar cilj Vlade nije skidanje sa jasli države što većeg broja zaposlenih, tako što će se motivisati preduzetnici da sami započnu biznis i tako, plaćajući poreze i doprinose, dopune budžet i pomognu državi.

“Populistički potezi koji prijete da unište privredu, zaduženja koja su već bila, a tek će biti, svakim danom sve više jasno pokazuju ko je Spajić i kakav je ekonomski stručnjak. Lažni car Šćepan Mali je došao iz Singapura da nas ojadi, pa će se opet bez problema tamo vratiti. On nije ni ranije, a čini se da ni sada ne želi svoju sudbinu da veže za Crnu Goru, zbog čega se očigledno ne libi da uvede državu u probleme zbog kojih će građani ispaštati decenijama”, zaključio je Đuranović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...