fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukanović očekuje da Vlada i sindikati nađu rješenje

Đukanović očekuje da Vlada i sindikati nađu rješenje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski predsjednik, Milo Đukanović, očekuje da će Vlada i sindikati uspjeti da usaglase stavove po pitanju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da neće biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

„Optimista sam da će se naći rješenje između nadležnog Ministarstva i Vlade s jedne strane i sindikata sa druge i da će Crna Gora nastaviti da se skladno ekonomski i demokratski razvija“, kazao je Đukanović novinarima nakon otvaranja Ministarske konferencije pod nazivom Zadužbina budućnosti.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) najavili su ranije da će pokrnuti peticiju za raspisivanje državnog referenduma ukoliko se ne prihvati njihov zajednički predlog na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO. Sindikati su najavili i mogućnost organizovanja protesta ili generalnog štrajka, ukoliko parlament ne podrži inicijativu o raspisivanju referenduma.

Đukanović je rekao da je optimista i da vjeruje da neće zaista biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

„Vjerujem da neće biti potrebe ni za nečim što bi dovodilo u pitanje ono što je veoma važan kvalitet crnogorskog društva danas, a to je socijlna politička i bezbjedonosna stabilnost“, poručio je Đukanović.

On je saopštio da je, kao premijer, često bio u prilikama da se suoči sa takvim problemima.

„Razumijem stanovište sindikata i njihovu želju da zaštite ono što su radnički interesi. Ponekad se ti interesi ne podudaraju sasvim sa onim što je strategija budućeg ekonomskog i društvenog razvoja tzemlje“, naveo je Đukanović.

On je dodao da, kao čovjek koji je dugo vodio vladu i koji se danas nalazi na čelu države, snažno podržava takvu državnu političku strategiju.

„Znam da ćemo i u Vladi i na drugim mjestima pokazati potrebnu senzibilnost prema onome što su očekivanja jedne značajne strukture crnogorskog društva, kao što su radnici okupljeni u okviru sindikata“, zaključio je Đukanović.

Iz Vlade su ranije saopštili da neće povući Nacrt zakona o PIO, kojim se predviđa da muškarci ubuduće u penziju idu sa 67, a žene sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staža.

Predstavnici oba sindikata predlažu da 40 godina staža osiguranja ostane jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, kao i da se smanji starosna granica za penzionisanje na 65 godina života za žene i muškarce.

Oni zahtijevaju da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada u najboljih 20 godina i da najniža ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto mjesečne zarade.

Najčitanije