fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug na kraju juna 4,01 milijardu EUR

Državni dug na kraju juna 4,01 milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,01 milijardu EUR ili 75,66 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,66 milijardi EUR ili 69,02 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju Ministarstva objavljenom početkom novembra.

Spoljni dug iznosio je 3,63 milijarde EUR, odnosno 68,45 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 382,47 miliona EUR, odnosno 7,21 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 351,92 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 6,63 odsto BDP-a

“Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal, prije svega usled redovnog izmirenja kreditnih obaveza, a uzimajući u obzir činjenicu da tokom ovog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana”, precizira se u izvještaju.

Iz Minstarstva su kazali da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 49,84 miliona EUR, od čega se 34,85 miliona EUR, odnosno 36,65 miliona USD, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku drugog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 14,99 miliona EUR”, dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom drugog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 108,18 miliona EUR, od čega se 13,94 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 94,24 miliona EUR.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 32,98 miliona EUR, od čega je otplata ino kamate iznosila 27,11 miliona EUR, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate”, zaključuje se u dokumentu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...