fbpx
16.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestDržavna kasa za osam mjeseci u minusu 138 miliona zbog Evrope sad

Državna kasa za osam mjeseci u minusu 138 miliona zbog Evrope sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat Evropa sad je za osam mjeseci ove godine proizveo minus u državnoj kasi od najmanje 138 miliona EUR, nezvanično je rečeno Pobjedi u Ministarstvu finansija.

Podaci tog Vladinog resora pokazuju da je reforma poreske politike, kojom je od 1. januara porasla minimalna zarada na 450 EUR, uz smanjenje opterećenja na rad, povećala rashodnu stranu budžeta, čiji se predlog rebalansa očekuje ove sedmice.

Fondu za zdravstveno osiguranje fali 65 miliona EUR kako bi do kraja godine isfinansirao sve planirane obaveze. Od toga je 60,4 miliona EUR minus prouzrokovan ukidanjem doprinosa za zdravstvo, dok 4,6 miliona nedostaje za povećanje plata zdravstvenim radnicima.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) u minusu je najmanje 25 miliona EUR, koliko mu treba za povećanje minimalnih penzija sa 150 na 253 EUR, koje stupa na snagu ovog mjeseca.

Uz to, Fondu treba novac kako bi penzionerima sa najnižim primanjima isplatio po 450 EUR u oktobru, a na ime usklađivanja penzija sa zaradama koje su drastično porasle zbog Evrope sad.

Kako piše list, budžetskom rezervom opredijeljeno je 15 miliona EUR za pokrivanje gubitaka opština nastalih jer je uveden neoporezivi dio zarade do 700 EUR bruto ili 570 EUR neto. Opštine su dijelile porez na dohodak fizičkih lica sa državom i Egalizacionim fondom, a najviše su izgubile lokalne samouprave na sjeveru Crne Gore u kojima su rijetke plate iznad 570 EUR.

Podaci o izvršenju budžeta do kraja avgusta pokazuju da su, u odnosu na osam mjeseci prošle godine, prihodi državne kase po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica smanjeni 14,8 miliona EUR.

To govori da povećanje poreske stope na zarade veće od hiljadu EUR sa devet na 15 odsto, što je jedna od mjera Evrope sad, nije imalo efekta.

U pomoć opštinama krajem jula pritekla je Skupština koja je, bez saglasnosti Vlade i adekvatne analize, izmijenila Zakon o finansiranju lokalne samouprave, čime je državna kasa, prema tvrdnjama Ministarstva finansija, ostala bez 50 miliona EUR prihoda.

Bilježe se i „probijanja“ na rashodnoj strani više Vladinih resora, pa tako Ministarstvu rada i socijalnog staranja fali sedam miliona EUR za finansiranje brojnih naknada koje su građanima omogućene amandmanima poslanika na ovogodišnji budžet.

Njih je bivši ministar finansija Milojko Spajić i idejni tvorac Evrope sad prošlog decembra usvajao po principu „milion po poslaniku vladajuće većine“.

Ministarstvu prosvjete treba još 10,8 miliona EUR kako bi se povećale zarade prosvjetnim radnicima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Obilježena Evropska nedjelja sporta

Podgorica, (MINA) - Ministarstvo sporta i mladih je, organizacijom multisportskog zabavnog događaja Bi aktiv...