fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava preuzima i finansira Meljine

Država preuzima i finansira Meljine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za katastar i državnu imovinu obavijestila je u petak stečajnog upravnika Privatne zdravstvene ustanove (PZU) Opšta bolnica Meljine da treba da im preda na upravljanje nepokretnosti u vlasništvu te PZU.

Ta informacija je Vijestima potvrđena iz Uprave, kojom rukovodi Koča Đurišić.

Zahtjev je, prema potvrđenim informacijama, poslat u skladu sa rješenjem podgoričkog Višeg suda i zaključkom Vlade od prošle sedmice.

”Zadužuje se Uprava za katastar i državnu imovinu da u skladu sa rješenjem Višeg suda u Podgorici od 9. 9. 2019. godine izvrši preuzimanje na upravljanje nepokretnosti u vlasništvu PZU Opšta bolnica Meljine iz LN br.3124 KO Topla. Uprava će iste nepokretnosti nakon preuzimanja na upravljanje ustupiti Ministarstvu zdravlja, u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću”, stoji u zaključku Vlade, koji je označen stepenom tajnosti interno.

Prema zaključku, u koji su Vijesti imale uvid, Ministarstvo finansija je zaduženo da, u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje, obezbijedi finansijska sredstva za funkcionisanje Opšte bolnice Meljine.

”Zadužuje se Ministarstvo zdravlja da organizuje pružanje zdravstvene zaštite u Opštoj bolnici Meljine”, zaključak je Vlade od 8. decembra.

U internoj informaciji koja je pratila zaključke, navodi se da je Komisija za rješavanje statusa PZU Opšta bolnica Meljine u stečaju i Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Simo Milošević” konstatovala da je ta zdravstvena ustanova u privatnom vlasništvu Atlas grupe od 2010. godine.

”A od 13. septembra 2019. u bolnici je uveden stečaj. Rad bolnice je otežan, i ukoliko bi bolnica prestala sa radom, veliki broj građana opštine Herceg Novi ostao bi bez mogućnosti liječenja, uključujući i turiste koji borave na području ove opštine tokom ljetnje turističke sezone, pa je nesporan značaj ove zdravstvene ustanove u zdravstvenom sistemu Crne Gore u pogledu obezbjeđivanja blagovremene i dostupne zdravstvene zaštite stanovnicima južne regije”, navodi se u internoj informaciji.

Kako bi se našlo rješenje koje bi omogućilo da bolnica nastavi sa radom, navodi se u dokumentu, održan je i niz sastanaka sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i upravom PZU Opšta bolnica Meljine u stečaju, u cilju davanja konstruktivnih predloga na osnovu kojih bi Komisija koncipirala predloge i adresirala ih prema Vladi.

”Kao jedno od rješenja predlagalo se da se bolnica pripoji ambulanti Doma zdravlja Herceg Novi, međutim, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti definisano je šta podrazumijeva primarna, a šta sekundarna zdravstvena zaštita. Značajno je istaći da je bolnica od 2013. u Mreži zdravstvenih ustanova i na ovaj način se finansira i nakon stečaja”, navodi se u informaciji.

U dokumentu se dodaje da je kao jedan od zaključaka bio da Ministarstvo finansija izvrši uvid u raspoloživost objekata koji su u vlasništvu države na teritoriji opštine Herceg Novi, što je taj resor i uradio.

“Međutim, prema podacima iz prikupljene dokumentacije, u mjestu Pode nalaze se objekti koji su u jako lošem stanju, pa bi to za državu bila investicija koja iziskuje dodatni novac i vrijeme”, precizirano je u dokumentu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije