fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDržava neće biti oštećena nijedan cent

Država neće biti oštećena nijedan cent

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država, prilikom gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, neće platiti nijedan euro preko sume predviđene ugovorom, niti će biti oštećena za ijedan cent, poručio je premijer Duško Marković.

„Učestale navode da će država biti oštećena za 134 miliona EUR navodnim propustima, demantuju brojne i nesporne činjenice. Niti je taj trošak 134 miliona, niti ćemo platiti ijedan euro preko ugovorom predivđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent“, rekao je Marković u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS), Ervina Ibrahimovića o cijeni gradnje dionice autoputa i naknadnih radova, kazao da je ugovorom predviđena suma od deset odsto za naknade i nepredviđene radove, što iznosi 81 milion EUR.

„To su sredstva iz kojih će se isplatiti gradnja prve faze radova na Smokovcu, izgradnja sistema za vodosnabdjevanje i napajanje električnom energijom“, saopštio je Marković.

On je podsjetio da su sredstva za finansiranje prve dionice autoputa, odnosno za anuitetnu otplatu kredita obezbijeđena, usljed bolje naplate poreza.

„Od samih rokova važniji aspekt izvjesnosti. Tokom naredne godine pustićemo u saobraćaj autoput od Podgorice do Mateševa“, rekao je Marković.

On je saopštio da će prva i druga dionica koštati manje od 1,3 milijarde EUR.

„Izgradnja autoputa je najzahtjevniji projekat i najsloženiji koji se ikada izvodio na ovim prostorima, i to ne samo u građevinskom smislu. Od njega se očekuje da postane zamajac ekonomije, generiše dodatni potencijal naše privrede i osigura razvojnu perspektivu kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta i ravnomjerniji razvoj“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, od jednog dijela medija i javnosti plasiraju se netačne informacije, čime se podstiče zabrinutost i nepovjerljivost u nesumnjivi uspjeh i rezultat vidljiv na terenu svakog dana.

„Ugovor o projektovanju i gradnji prioritetne dionice zaključen je na temelju idejnog projekta, a ne idejnog rješenja. U idejnom projektu ugovorom je jasno definisano da se uradi glavni projekat od 41 kilometra za cijenu od 809,5 miliona EUR“, naveo je Marković.

Ugovorom je, kako je dodao, utvrđeno da se ta cijena može korigovati do deset odsto u slučaju potrebe izvođenja naknadnih i nepredviđenih radova.

„Tokom pripremnog projektnog zadatka, prepoznati su i radovi koje treba realizovati u okvru planirane investicije. Dakle, ne može se govoriti o zaboravljenim radovima. Petlja Smokovac nije zaboravljena, nego je shodno detaljnom urbanističkom planu (DUP) sastavni dio jedne od narednih dionica Smokovac-Farmaci“, kazao je Marković.

On je naveo da je predviđeno da se ona radi fazno zbog kvalitetnog i sveobuhvatnog priključenja Glavnog grada na prioritetnu dionicu autoputa.

„Do tada, priključak na Smokovcu ostvaruje funkciju na sjevernom kraku prema Mateševu“, rekao je Marković.

On je precizirao da je okolnost da su projekat željeli da unaprijede, zlonamjerno proglašen propustom, a istina je da je ocijenjeno da je važno da se obezbijede uslovi za vodosnabidjevanje lokalnog stanovništva, što prevazilazi potrebe autoputa kao infrastrukturnog objekta.

„Infrastuktura i opremanje autoputa služi gradovima, selima i građanima koji u njima žive. Ugovorom je jasno definisana obaveza investitora za obezbjeđenje priključaka za električnu energiju. Ni ovdje nema ničeg propuštenog ili zaboravljenog“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...