fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da sprovede sveobuhvatnu reformu poreskog zakonodavstva

Država da sprovede sveobuhvatnu reformu poreskog zakonodavstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država mora u najkraćem roku pomoći da se smanji broj blokiranih preduzeća, sprovođenjem sveobuhvatne reforme poreskog zakonodavstva, smatraju u Pravoj Crnoj Gori.

Član Prave, Nemanja Vešović, kazao je da činjenica da je u Crnoj Gori u blokadi 19,71 hiljada preduzeća, kao i da se broj blokiranih preduzeća povećava iz godine u godinu, predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

“Mnogi poslodavci nisu u stanju da isplate zarade svojim zasposlenim, kojima zbog neizvršavanja obaveza prema državi i ostalim povjeriocima, su blokirani računi. Najveći broj preduzeća u blokadi čine mikro i mala preduzeća kao i preduzetnici”, naveo je Vešović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, problemi sa kojima se susrijeću mikro i mala preduzeća dijelom su posljedica kriza koje su obuhvatile i cio svijet, a velikim dijelom i zbog toga što u Crnoj Gori nije stvoren ambijent koji bi olakšao ovim preduzećima da se razvijaju.

“Mikro i mala preduzeća smatraju se jednom od vodećih snaga ekonomskog razvoja. Ona stimulišu preduzetničke sposobnosti, generišu zaposlenost, doprinose izvozu i kao takva, važan su stub razvoja crnogorske ekonomije. Ova preduzeća bi trebalo opteretiti u skladu sa njihovom veličinom i dati im podsticaj kako bi se duže zadržali na tržištu i kako bi mogli da se šire i razvijaju”, smatra Vešović.

On je dodao i da su preduzeća u Crnoj Gori opterećena različitim dažbinama koje ne mogu da plate u roku, zato se često odlučuju da jedan dio svog poslovanja vode u sivoj zoni.

Od veličine preduzeća i broja zaposlenih treba da zavise iznosi koje će preduzeće izdvajati za lokalne i državne naknade.

“Ovakvim rešenjem, ne samo da bi došlo do smanjenja broja preduzeća sa blokiranim računima, već do višestruke ekonomske koristi za Crnu Goru. S obzirom na brojnost mikro i malih preduzeća u Crnoj Gori, očekuje se unapređenje životnog standarda cjelokupnog stanovništva, što je ujedno i cilj ekonomskih i socijalnih politika, a ne povećani broj preduzeća u blokadi”, saopštio je Vešović.

On je poručio da se poresko opterećenje mikro i malih preduzeća mora smanjiti, jer kompanije ne mogu podnijeti teret dugovanja prema državi, koja vode ka blokadi računa.

Takođe, potrebno je i zakonski regulisati direktne i indirektne subvencije i stimulacije, olakšati i pojednostaviti proces dobijanja kredita, olakšati pristup EU fondovima, kao i preduzeti sve druge mjere u cilju poboljšanja poslovnog ambienta, kako bi i sama crnogorska ekonomija rasla na zdravim osnovama.

“Selektivnost u sprovođenju zakona, koja stvara nelojalnu konkurenciju, a koja često onemogućava profitabilno poslovanje preduzeća koja posluju u skladu sa zakonom, mora postati prošlost”, zaključio je Vešović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...