fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da sačuva monopol nad aerodromima

Država da sačuva monopol nad aerodromima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državni monopol ne treba prevoditi u privatni, uz mogućnost finansiranja sopstvenog razvoja zadovoljavajućom brzinom i menadžment koji će se rukovoditi isključivo profesionalnim standardima, ocijenio je izvršni direktor Aerodroma Vladan Drašković.

On je Vijestima kazao da se višegodišnjim odlaganjem donošenja odluke o modelu budućeg razvoja, došlo u situaciju da kapaciteti na oba aerodroma sve teže obezbjeđuju adekvatnu osnovu za kvalitetan način opsluživanja rastućeg obima saobraćaja.

”Nijesam po automatizmu protivnik koncesije, ali još manje zastupnik auto(neo) kolonijalnih teza po kojima zbog naše navodno tradicionalne lijenosti nemamo smisleniji izbor od traženja sistemskih vrlina i poslovne odnosno ekonomske efikasnosti u nekom drugom. Taj neko drugi ne dolazi da nas razvija zbog nas samih, već zbog sopstvene zarade”, rekao je Draškokvić.

U takvim aranžmanima razvoj je, kako je naveo, sporedni efekat funkcije maksimiziranja profita za korisnika koncesije, a izvjesna su samo poboljšanja koja su uokvirena unaprijed ugovorenim obavezama.

On je kazao da je koncesija legitiman model, primjeri efikasne modernizacije pod privatnim vođenjem postoje, s tim što je gubitak upravljačkog uticaja cijena koju društvo mora da plati ulaskom u ovakav vid javno-privatnog partnerstva.

”Iskrenost u samoprocjeni je jako važna. Ako ne možemo sami da investiramo ili ne umijemo da se ponašamo upravljački racionalno, sa protokom vremena imaćemo sve manje kvalitetnih opcija. U ambijentu koji se mijenja, dugogodišnja stagnacija u razvoju prije ili kasnije proizvešće i zastoj u funkcionisanju. A tada se izbor svodi na improvizaciju. Najgore rješenje je odugovlačenje”, ocijenio je Drašković.

On je dodao da procjena svih faktora i odluka na temu šta je bolje (ili manje loše) je u konačnom na vlasniku, odnosno Vladi.

On je kazao da su ukupni prihodi ACG za prvih deset mjeseci oko 29 miliona EUR, te da podsticaji na koje avio-kompanije stiču pravo tokom kalendarske godine konačno se obračunavaju u decembru, tako da će se nakon zimskih svođenja stanja vidjeti stvarna slika.

”Trenutno iskazani prihodi izvještajno obuhvataju i dio koji suštinski pripada avio-kompanijama, pa je nezahvalno davati procjenu rezultata, ali očekujemo da ćemo poslovnu ovu godinu završiti uz operativnu dobit iznad tri miliona EUR”, rekao je Drašković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...