fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da nastavi strukturne reforme i prevaziđe političku krizu

Država da nastavi strukturne reforme i prevaziđe političku krizu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora nastaviti odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Christoph Schoen i dodao da se ohrabruju politički akteri da svoje razlike prevaziđu konstruktivnim dijalogom.

On je kazao da je za budući prosperitet ne manje bitna aktuelna politička i institucionalna kriza koja odlaže sprovođenje važnih reformi i dodatno usporava proces pristupanja Evropskoj uniji (EU).

 

„Ohrabrujemo političke aktere da svoje razlike prevaziđu konstruktivnim dijalogom“, rekao je Schoen na konferenciji za novinare nakon sjednice Skupštine SSI.

On je naveo da je u prethodnom periodu nakon snažnog oporavka u prošloj godini, crnogorska ekonomija nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini ove godine. Oporavak nakon pandemije, kako je podsjetio, pratilo je povećanje domaće i strane tražnje i snažan oporavak turizma.

„Ipak, rat Rusije protiv Ukrajine, poremećeni lanci snabdjevanja i naglorastuća inflacija imaju snažan negativna uticaj na oporavak i kreiraće negativne efekte u budućnosti“, smatra Schoen.

On je naveo da u cilju daljeg podsticanja rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa fokusom na implementaciji strukturnih reformi, koje se moraju fokusirati na unapređenje tržišnih uslova, uklanjenje biznis barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih.

„Jačanje vladavine prava, kapaciteta i efikasnosti javne uprave ključni su za budući prosperitet“, dodao je Schoen.

SSI, kako je naveo, ostaje pouzdan partner Vladi i poslovnim udruženjima u daljem radu na unapređenju konkurentnosti.

„Ovo je moje posljednje predsjedavanje godišnjom Skupštinom i zahvalio bih svim članovima. Ponosan sam što smo obezbijedili veću vidljivost i promociju Savjeta u javnosti. Svoju poziciju smo učvrstili i intenzivirali saradnju sa drugim poslovnim udruženjima“, rekao je Schoen.

Za novog predsjednika Savjeta SSI na sjednici je izabran glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB), Tamaš Kamaraši.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, kazala je da je, dok se još oporavlja od koronakrize, evropski kontinent zahvatio ruski rat protiv Ukrajine koji je izazao višestruke posljedice.

 

„Generišući snažnu infaciju i narušavajući tržišta hrane, EU i Zapadni Balkan ulaze u godinu sporog rasta i brže inflacije što će takođe uticati na izglede za rast Crne Gore“, rekla je Popa.

Ona je kazala da očekuje usporavanje razvoja privrede sa visokom infacijom, povećanom političkom neizvjesnošću i strožim uslovima finansiranja, što će zahtijevati odlučniju reakciju.

„U takvom izazovu Crna Gora treba da razriješi ta strukturna uska grla, a u isto vrijeme da pokuša da prebrodi nadolazeću ekonomsku krizu. Prioriteti su izborna i pravosudna reforma i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navela je Popa.

Ona smatra da Crna Gora treba da krene u implementaciju ključnih strukturnih reformi koje bi trebalo da dovedu do fleksibilnije ekonomije.

„Vlasti treba brzo da napreduju na putu EU integracija, ispunjavajući očekivanja građana Crne Gore koji u velikom procentu podržavaju članstvo Crne Gore u EU“, rekla je Popa.

Ona je navela da sadašnji međunarodni kontekst donosi dodatnu podršku proširenju i otvorio bolju perspektivnu za zemlje kandidate.

„Crna Gora ne bi trebalo da izgubi ovu priliku“, dodala je Popa.

Prema njenim riječima, postoji potreba da se odredi strukturna reforma, potrebni su opipljivi rezultati i poboljašanje poslovnog okruženja i tržišta rada.

„Stavila bih naglasak na institucionalno i regulatorno okruženje, ono nije dovoljno poslovno orjentisano i otežava dinamičan razvoj domaćih kompanija i stranih investitora. Nedostatak transparentnosti u donošenju javnih odluka zabrinjava i treba obratiti pažnju na otklanjanje nedoslednosti i proizvoljnog tumačenja javnih organa kada se radi o sprovođenju zakona“, ociijenila je Popa.

Ona je pohvalila dostignuća kao što su uvođenje elektronskog sistema nabavke, kao i digitalizaciju javnog sektora, što može poboljšati efikasnost i transparentnost regulatornog okruženja.

„SSI može pomoći da se olakša pristup EU. Vlasti bi trebalo da traže vaše učešće i podršku prilikom izrade mjera koje utiču na poslovanje“, zaključila je Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije