fbpx
21.7 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessDoprinos boljoj naplati poreza na nepokretnost

Doprinos boljoj naplati poreza na nepokretnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog dopune zakona o poreskoj administraciji će, prema riječima predlagača, doprinijeti boljoj naplati poreza na nepokretnost, dok su iz opozicije ocijenili najvećim problemom države selektivnu primjenu poreske politike, utaju poreza i poreski dug.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Jovanka Laličić, koja je jedan od podnosilaca predloženog zakonskog rješenja, kazala je da je to rješenje inicirala Zajednica opština, koja je artikulisala interese lokalnih samouprava, nakon čega se pristupilo dopuni zakona.

„Osnova za predlaganje dopune leži u članu Zakona o upravnom postupku kojim je propisano da odredbe posebnih zakona zbog svoje specifične prirode mogu propisati neophodna odstupanja od pravila upravnog postupka, ali da ta pravila ne mogu biti u suprotnosti sa načelima i ciljem Zakona o upravnom postupku“, rekla je Laličić u Skupštini.

Predložene dopune su, pored Laličić, podnijele njene partijske kolege Nikola Rakočević, Mihailo Anđušić, Miloš Nikolić i Marta Šćepanović.

Laličić je rekla da se pristupilo dopuni dva člana, kojim se na drugačiji način reguliše način dostavljanja poreskih akata.

„Pored onih osnovnih, odnosno da se on dostavlja poreskom obvezniku ili njegovom zakonskom zastupniku ili punomoćniku, zakonskim rješenjem se omogućava da se taj poreski akt može dostaviti kada je u pitanju pojedinac i punoljetnom članu njegovog domaćinstva, a kada je u ptianju preduzeće, onda zaposlenom u toj firmi“, objasnila je Laličić.

Ona je ocijenila da je na taj način pokrivena situacija koja se dešava u praksi kada poreski obveznik odbije da primi poreski akt. Zakonskim rješenjem se propisuje kada će se smatrati da mu je uručen, pod uslovom da se o tome vodi službena zabilješka.

„Takođe, predviđeno je da ako bilo koji od tih načina ne uspije, poreskom organu stoji na raspolaganju jedan način koji takođe poznaje Zakon o upravnom postupku, a to je javnim obavještavanjem”, rekla je Laličić.

Prema njenim riječima, ponuđena rješenja su na fonu bolje evidencije, uručivanja i naplate poreza na nepokretnost, koja je veoma važan sopstveni prihod svih lokalnih samouprava.

Ona je navela primjer Opštine Tivat, u kojoj je od planiranih 4,5 miliona EUR poreza na nepokretnost naplaćeno preko pet miliona, kao i da taj udio u ukupnom budžetu iznosi 30,4 odsto.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, podsjetio je da je ta partija prethodnih mjeseci više puta ukazivala na akcije Klap i Vardar koje se odnose na poreske malverzacije i pranje novca.

„Tolika vrsta pranja novca i takva pljačka nije mogla da funkcioniše bez podrške vrlo visokih funkcionera u Porekoj upravi (PU), policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, stečajnih upavnika i Privrednog suda“, tvrdi Medojević.

On je poručio da „ovdje spasa nema“ i da je korupcija zahvatila kompletan sistem.

„Radi se o sistemskoj, endemskoj korupcji i jedino rješenje je hitna smjena vlast. Kako možete očekivati od direktora Poreske uprave (PU) da naplaćuje porez kad njega ko zna koliko ljudi drži ucijenjenim, jer su mu davali novac i usluge“, poručio je Medojević.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da radi o propisu koji bi u određenom smislu mogao da unaprijedi stanje u oblasti naplate poreza.

On je, međutim, poručio da je važno da poreski zakoni važe jednako za sve.

„Nemam ništa protiv što na svaki mogući način želimo da naplatimo porez od građana, ali ima protiv toga da se porez ne naplaćuje od kompanija koje su na crnoj listi PU“, dodao je Konjević.

On je rekao da treba postaviti pitanje šta to treba izmijeniti u propisima da bi se i ti porezi naplatili.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije