fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, dok je kurs eura pod pritiskom zbog usporavanja rasta ekonomije eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,3 odsto, na 96,90 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio 0,7 odsto, na 110,5 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,3 odsto, na 1,1295 USD.

Evropska valuta je pod pritiskom već sedmicama zbog oštrijeg usporavanja rasta ekonomije eurozone nego što se očekivalo.

Pritisak je dodatno ojačao nakon što je prije desetak dana Evropska komisija (EK) smanjila procjene rasta ekonomije eurozone u ovoj godini sa 1,9 na 1,3 odsto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Tako je sve manje vjerovatno, kažu analitičari, da će Evropska centalna banka (ECB) u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

Naprotiv, moguće su čak i nove podsticajne monetarne mjere. Tako je zvaničnik ECB-a Benoit Coeure, u petak kazao kako su mogući novi jeftini dugoročni krediti bankama, jer je usporavanje rasta ekonomije eurozone izraženije nego što se očekivalo, pa bi i inflacija mogla biti slabija.

Zbog toga je kurs eura prema dolaru od početka godine oslabio oko 1,7 odsto, a u jednom je trenutku prošle sedmice zaronio i na najniži nivo u tri mjeseca.

U takvim okolnostima dolar jača, iako iz američke centralne banke, Federlanih rezervi (Fed) već sedmicama poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamatnih stopa zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i nejake inflacije.

Dolar je zbog toga duže vrijeme bio pod pritiskom, međutim posljednjih sedmica jača, jer je američka ekonomija ipak u boljoj formi od ostalih najvećih svjetskih privreda, od Kine i Japana do eurozone.

Zahvaljujući tome, dolar jača iako je malo vjerovatno da će Fed u ovoj godini nastaviti da zaoštrava monetarnu politiku, nakon što je prošle godine u četiri navrata povećao ključne kamatne stope.

Na to je ukazala i predsjednica ogranka Feda u San Francisku, Mary Daly, koja je u intervjuu Wall Street Journalu u petak navela da bi se centralna banka u ovoj godini mogla suzdržati od povećanja kamata.

„Ako će se situacija u privredi realizovati kao što očekujem, odnosno dvaprocentni rast i inflacija od 1,9 odsto, bez znakova jačanja cjenovnih pritisaka i ikakvog ubrzanja, onda ne vidim razlog za povećanje kamata”, kazala je Daly.

Najčitanije