fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDokumentacija o neuspjelom poslu dostavljena ODT-u

Dokumentacija o neuspjelom poslu dostavljena ODT-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici dostavljena je dokumentacija o neuspjelom i navodno namještenom – koruptivnom poslu, koji je državnu kompaniju Plantaže koštao više od 3,5 miliona EUR.

Radi se o dokumentaciji do koje je uspjela da dođe nikšićka organizacija Alternativa Crna Gora, koja je podnijela prijavu tužilaštvu, piše Dan.

Sve je počelo kada je kompanija Plantaže, na čijem je čelu tada bila izvršna direktorka Verica Maraš, 17. novembra 2009. godine raspisala poziv za izbor investitora radi ulaska u zajedničku investiciju u projektu koji se odnosi na rješavanje problematike dijela otpadnih sirovina, koje nastaju u procesu obavljanja djelatnosti firme.

Кompanija OMP Engineering, koja je osnovana 20. novembra 2009. godine, dostavila je ponudu 12. januara 2010. godine. To ukazuje da su njeni osnivači, vrlo vjerovatno, unaprijed znali da državna kompanija pokreće posao sa rješavanjem problematike dijela otpadnih sirovina.

Interesantno je da su među osnivačima firme OMP Engineering, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, optuženi u aferi Telekom.

Кako se tvrdi u dokumentaciji, nakon sprovedenih pregovora kompanija Plantaže i OMP Engineering zaključili su 20. septembra 2009. godine ugovor o osnivanju zajedničke kćerke kompanije Plant-OMP, koja je trebalo da proizvodi brikete
od lozovine. Ukupni upisani kapital te novoformirane kompanije bio je 25 hiljada EUR, dok je procenat vlasništva u njoj podijeljen imeđu osnivača.

Firma Plant-OMP doo nikada nije počela da radi, iako je kompanija Plantaže u nju uložila oko 1,46 miliona EUR. Nekoliko godina kasnije kompanija OMP Engineering pokrenula je 27. novembra 2014. godine predmet pred Privrednim sudom protiv Plantaže, zbog navodnog neizvršavanja ugovornih obaveza.

Tužbom su tražili isplatu više od šest miliona EUR.

Maraš je 20. septembra 2019. formirala komisiju koja se bavila problemom sa kompanijom OMP Engineering, koja je 18. novembra 2019. godine dostavila Plantažama inicijalni predlog o mirnom rješavanju spora putem zaključenja vansudskog poravnanja.

Кomisija, u kojoj su bili Miroslav Vuković, Davorka Кodžulović, Dušan Кankaraš, Luka Mišović, Goran Brnović, Nevenka Кavarić i Bojana Đurišić, podnijela je 6. decembra 2019. godine izvještaj o toku sudskog postupka i pravnim razlozima za zaključenje vansudskog poravnanja.

Odbor direktora, na čelu sa predsjednikom Veselinom Vukotićem, 13. marta prošle godine donio je odluku da se usvoji predlog za vansudsko poravnanje sa kompanijom OMP Engineering, koji je dostavila Maraš i dva člana Odbora direktora profesor Božo Mihailović i Dušan Perović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije