fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDokazali da mogu efikasno da ostvaruju rezultate

Dokazali da mogu efikasno da ostvaruju rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Transportna zajednica je, uprkos nevoljama koje su zadesile svijet usljed pandemije koronavirusa, dokazala da može da se efikasno povezuje i ostvaruje rezultate, kao i sve, ugovorom o njenom osnivanju, zacrtane ciljeve, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je danas učestvovao na Ministarskom savjetu Transportske zajednice koji je usljed pojave koronavirusa održan online.

Nurković je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kazao da je zadovoljan što prisustvuje Ministarskom savjetu uprkos svim nevoljama koje su zadesile svijet usljed pandemije koronavirusa.

„Nažalost, živimo u vremenu kada je povezivanje glavna tema svih učesnika koji posvećeno rade na zadacima uspostavljanim u okviru Berlinskog procesa, ali povezujemo se uz pomoć uređaja koji nam omogućavaju da, uprkos svim nedaćama, komuniciramo na način koji nije moj omiljeni, jer živa riječ i bliski fizički susreti su po mom iskustvu dovodili do najboljih rezultata“, kazao je Nurković.

On je naveo da su, iako u nepovoljnim okolnostima izazvanim pojavom koronavirusa, dokazali da mogu efikasno, možda čak i efikasnije, da se povezuju i ostvaruju rezultate u trenucima kada nevolja na to natjera.

„Čist primjer uspješne saradnje ogleda se u uspostavljanju zelenih koridora i njihovo funkcionisanje. Nadam se da ćemo, u skladu sa preporukama da se ova inicijativa održi i zaživi i nakon što čovječanstvo savlada pandemiju, nastaviti da primjenjujemo i unapređujemo sve ovom inicijativom uspostavljene mehanizme“, rekao je Nurković.

On je naveo da su danas, kao i u prethodnim danima, imali priliku da se upoznaju sa osnovnim načelima i principima nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan.

„Naš zadatak je da ne iznevjerimo, da ovakav gest EU i to u vremenu kada se svaka strana bori da sačuva ekonomsko blagostanje svojih građana prihvatimo kao veliki izazov i posvećeno radimo na implementaciji zacrtanih ciljeva Agende povezivanja, koristeći sve dostupne finansijske resusrse“, rekao je Nurković.

Prema njegovim riječima, saobraćaj je sektor koji je kroz ovaj Plan prepoznat kao jedan od najznačajnijih sektora za investiranje u periodu do 2027. godine.

„Ovim planom jasno su naglašeni prioriteti i to sve sa ciljem da se uspostavi što veći stepen održivog ekonomskog rasta, uz, posebno naglašavam, značaj primjene svih principa digitalne i zelene transformacije“, rekao je Nurković.

Na Ministarskom savjetu Transportske zajednice učestvovali su komesari za saobraćaj i proširenje, Adina Valean i Oliver Varhelyi, ministri saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, kao i predstavnici Regionalnog Upravnog odbora Transportne zajednice i predstavnici Direktorata za mobilnost Evropske komisije.

Nurković je kazao da je zadovoljan što je Sekretarijat Transportne zajedice zaživio, da su se upostavili svi tehnički i administrativni kapaciteti za njegovo pravilno funkcionisanje i da obavlja svoju, ugovorom o osnivanju Transportne zajednice, zacrtanu ulogu.

„Čestitke na izboru menadžmenta. Gospodin Zakonjšek je nedavno boravio u Crnoj Gori gdje smo imali prilike da razgovaramo i moj je lični utisak vrlo pozitivan. Uvjeren sam u potpunu posvećenost Sekretarijata i snažno podržavam sve ideje o budućoj saradnji, uključujući i ideju organizovanja formalih i neformalnih susreta na svim nivoima. Želim puno sreće u budućem radu kako njemu, tako i ostalim kolegama iz Sekretarijata i ohrabrujem da nastave sa ispunjavanjem ambicioznih planova“, rekao je Nurković.

On je ocijenio da se samo uz takav duh i posvećenost može računati jednog dana da su ideje postavljene prije mnogo godina o integraciji Zapadnog Balkana u EU imale svrhu.

Takođe, izarazio je zadovoljstvo radom Regionalnog upravnog odbora i tehničkih odbora, koji su uspjeli da za samo nekoliko mjeseci izađu sa predlogom konkretnih akcionih planova.

„Rad na implementaciji mjera iz akcionih planova, koje ovom prilikom odobravam, jesu nešto što nas čeka u vrlo bliskoj budućnosti. Nadam se da ćemo kroz sprovođenje svih postavljenih mjera doprinijeti reformi željeznica, uspostaviti puteve klimatski otporne, osnove za uvođenje inteligentnih transportnih sistema, smanjiti čekanja na graničnim prelazima, poboljšati svaku saobraćajnu infrastrukturu, doprinijeti viziji nula broj smrtnih slučajeva i teško povrijeđenih na našim putevima i doprinijeti poboljšanju ekonomskih i životnih uslova građana i biznisa u regionu“, precizirao je Nurković.

Nurković je potvrdio da je Crna Gora u potpunosti posvećena implementaciji kako ugovora o osnivanju Transportne zajednice, tako i svih usvojenih deklaracija.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...