fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijeljeni sertifikati za sedam mentora

Dodijeljeni sertifikati za sedam mentora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dodijelili su sertifikate za sedam novih mentora koji će mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) iz Crne Gore pružiti besplatnu, nefinansijsku u cilju unapređenja njihovog poslovanja.

Dodjela sertifikata je organizovana u okviru zajedničkog sastanka mentora, realizovanog u okviru projekta Jačanje i širenje mentoring sistema za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana, kojeg sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i tirizma u partnerstvu sa JICA-om, prenosi PR Centar.

Načelnica Direkcije za jačanje preduzetništva i saradnju sa biznis zajednicom u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Anđela Gajević, kazala je da je cilj zajedničkog sastanka da se na jednom mjestu, kroz interaktivnu diskusiju i okupljajući sve mentore zajedno, doprinese boljem rješavanju izazova sa kojima se susreću tokom sprovođenja mentoring procesa, kao i da se poželi dobrodošlica novoizabranim mentorima.

„Na ovaj način želimo našu porodicu mentora da proširimo kako bi, u zajedničkoj sinergiji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i mentora koji nam dolaze iz lokalnih/regionalnih biznis centara i lokalnih samouprava uspostavili institucionalnu saradnju, a kroz tu saradnju ojačali njihove administrativne kapacitete podižući kapacitete kroz kontinuirano ulaganje u unapređenje njihovih preduzetničkih znanja i kompetencija, kroz posebno osmišljen sistem trening modula, pripremamo mentore da preduzećima u opštinama iz kojih dolaze pruže što kvalitetniju i efikasniju mentorsku podršku“, navela je Gajević.

Ona je rekla da su sastanku prisustvovali dugogodišnji partneri i kolege Ministarstva iz Razvojne agencije Srbije, koji su prenijeli njihova iskustva u sprovođenju mentoring usluga, s obzirom na to da je Srbija prva uvela i uspostavila ovakav model pružanja mentoring usluga u saradnji sa JICA-om.

“Njihovo iskustvo nam je značajno, kako bi Crna Gora na osnovu primjera dobre prakse iz regiona mogla lakše i brže da razvija svoj model mentorstva koristeći alate i tehnike koje su razvijene u saradnji sa Japanskim expertima.uspostavila sličan model“, kazala je Gajević.

Ona je rekla da Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma svake godine organizuje obuke za mentore u okviru kojih oni dobiju sertifikate za uspješno završene trening module.

„Trenutno imamo preko 30 aktivnih mentora i sa ovih sedam ovaj broj se povećava. Što više budemo obučavali mentora, to će naše kompanije imati veću priliku i šansu da dobiju za sad besplatnu mentoring uslugu“, rekla je Gajević.

Govoreći o mentoring programu za ovu godinu, Gajević je kazala da je mentoring kao nefinansijski vid podrške preduzećima uključen u okviru programa za unapređenje konkurentnosti privrede kroz određene programske linije.

„Trudili smo se da napravimo jedan sveobuhvatan paket, nefinansijsko-finansijske podrške koji će biti na raspolaganju našim preduzećima. Tako smo, kroz tri programske linije, uvezali nefinansijsku i finansijsku podršku kako bi ona bila raspoloživa našim krajnjim korisnicima – mikro, malim i srednjim preduzećima”, navela je Gajević.

Ove godine su, kako je rekla, u fokus stavili specifične ciljne grupe – mlade do 35 godina starosti i žene u biznisu, imajući u vidu da su to ciljne grupe koje se najviše suočavaju sa izazovima kada je u pitanju pristup finansijama, a vrlo im je bitno da unaprijede njihova znanja i kompetencije.

Milijana Dubak iz Opštine Tivat, koja je stekla sertifikat mentora, rekla je da je u okviru mentoring obuke stekla nova iskustva i saznala šta podrazumijeva mentoring u praksi.

„Moram zahvaliti kolegama iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i kolegama iz Srbije, jer je kvalitet obuke koju smo dobili odličan. Prezadovoljni smo obukom, kako je trening tekao dalje, sve nam je bilo jasnije šta je naša uloga u ovom programu, da bismo na kraju stekli punu sliku i da bismo mogli zamisliti sebe kako pružamo mentoring uslugu“, navela je Dubak.

Ona je rekla da očekuje da će mentoring program Crnoj Gori donijeti zdraviju privredu, kao i da predstavnici MMSP shvate da postoje šanse i novac za unapređenje njihovog biznisa.

„Informacija i savjet su ono što im je bitno, naročito početnicima u biznisu“, smatra Dubak.

Menadžerka projekta iz Razvojne agencije Srbije (RAS), Ana Žegarac, podsjetila je da su u toj državi počeli sa kreiranjem mentorske usluge 2005. godine, a saradnju sa JICA-om u smislu tehničke podrške za uspostavljanje mentoringa od 2006. godine.

„Mogu da se pohvalim da za svih ovih 17 godina nemamo nešto puno izazova, a imamo jako puno posla. Strašno je važno da je usluga mentoringa u Srbiji prepoznata kao lider u nefinansijskim uslugama, da su mentori ljudi koji znaju kako da objasne kompanijama ne samo nefinansijski dio i unapređenje njihovog poslovanja, već i gdje su izvori finansiranja iz različitih programa koji su raspoloživi od strane državnih ili donatorskih institucija“, navela je Žegarac.

Ona je rekla da u Srbiji godišnje imaju 350 korisnika preduzeća koja koriste mentoring program.

„Ono na čemu radimo je dodatno profilisanje – počeli smo sa start up-ovima koji su stari do tri godine i zrelim preduzećima, proširili smo uslugu na zadruge, klastere, asocijacije i inkubatore. Zatim smo isprofilisali u saradnji sa Ministarstvom privrede Srbije korisnike koji su mladi i žene do 35 godina, žene koje posjeduju biznis više od pet godina. Ono što je poseban fokus je na proizvodnji“, kazala je Žegarac.

Prema njenim riječima, u mentoring progamu su važni konstatno unapređenje znanja i provjera kvaliteta.

„Ono što je naš cilj da sa Crnom Gorom i ostalim državama regiona napravimo regionalni brend, da sama usluga mentoringa bude prepoznata na nivou država Zapadnog Balkana i da na taj način omogućimo bolje povezivanje samih stručnjaka, a ono što je najvažnije da uspostavimo bolje odnose, ekonomske saradnje između korisnika mentoringa u državama u kojima radimo“, rekla je Žegarac.

JICA ekspert, Shinichiro Kato, kazao je da ta organizacija podržava mentoring program u Crnoj Gori gotovo deset godina, navodeći da su u okviru njega kvalifikovali mentore koji su dobili sertifikate za obavljanje tog posla.

„Mentoring programom, koji sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, pokušavamo da podijelimo iskustvo Japana u tom procesu. Ovo iskustvo želimo da prenesemo na države Zapadnog Balkana. Srećni smo što je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma veoma posvećeno i pokušava da osnaži mikro, mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori i zbog toga JICA sprovodi program u ovoj državi“, naveo je Kato.

On je objasnio da je specifičnost mentoring programa što počiva na internacionalnim alatima i standardima, kao i KAIZEN metodi u menadžmentu, koja se zasniva na konstatnom unapređivanju.

„Crnogorska mikro, mala i srednja preduzeća imaju potencijal, ali često ne znaju kako da unaprijede konkurentnost. Zbog toga vjerujem da je mentoring program za mikro, mala i srednja preduzeća značajan za njih“, rekao je Kato.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije