fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja mjeseca mjere zaštite za klijente s varijabilnom kamatom

Do kraja mjeseca mjere zaštite za klijente s varijabilnom kamatom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do kraja ovog mjeseca se očekuje da banke u Crnoj Gori pripreme programe zaštite klijenata koji su kredit ugovorili sa varijabilnom kamatnom stopom, saopštila je Maja Ivanović iz Centralne banke (CBCG).

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekla da je šestomjesečni euribor od juna ove godine prešao u pozitivnu zonu, što se već odrazilo na varijabilne kamatne stope, te klijente koji su podigli kredit po tim kamatnim stopama.

“Na inicijativu CBCG imali smo susret s predstavnicima poslovnih banaka, i dogovoreno je da banke u što kraćem vremenu, do kraja ovog mjeseca, pripreme programe zaštite za klijente sa varijabilnim kamatnim stopama. Programi zaštite će podrazumijevati mogućnost prelaska obračuna kredita na fiksne kamatne stope”, saopštila je Ivanović.

Ona je navela da je vrijeme niskih kamatnih stopa za nama, prenosi portal RTCG.

“Kako bi se obuzdala visoka inflacija jedan od najefikasnijih načina je povećanje referentnih kamatnih stopa, što je Evropska centralna banka učinila dva puta ove godine”, rekla je Ivanović.

Ona je ocijenila da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, visokolikvidan i dobro kapitalizovan.

“Likvidnost bankarskog sektora je na istorijskom maksimumu, preciznije ona je na kraju avgusta iznosila 1,9 milijardi EUR i veća je 30 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine”, kazala je Ivanović.

Ti podaci, kako je objasnila, pokazuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije.

“Na kraju avgusta bankarski sektor je poslovao sa dobitkom u iznosu od 53,2 miliona EUR, što je takođe rast u odnosu na isti mjesec prošle godine”, navela je Ivanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije