fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja aprila prijave za adaptaciju planinskih katuna

Do kraja aprila prijave za adaptaciju planinskih katuna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je sve zainteresovane da se do 30. aprila prijave na poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u adaptaciju planinskih katuna za ovu godinu.

Poljoprivrednim gazdinstvima, koja ispune uslove javnog poziva raspisanog u okviru Agrobudžeta, ukupno je na raspolaganju 70 hiljada EUR.

“Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su korisnici premija za održivo korišćenje planinskih pašnjaka mogu dobiti bespovratnu podršku za investicije kojima će unaprijediti i uslove za boravak na katunima”, objasnili su iz Ministarstva.

Podržava se, između ostalog, adaptacija koliba na katunima, regulisanje vodosnabdijevanja, rekonstrukcija postojećih pojila (samo nepomična), rekonstrukcija postojećih sistema za pojenje stoke kao alternativa prirodnim izvorima vode, kupovina plastičnih cistijerni za vodu, nabavka i ugradnja fotonaponskog sistema za proizvodnju električne energije na katunu i nabavka rashladnih uređaja koji se mogu napajati sa tih sistema.

Broj uslovnih grla za nabavku fotonaponskih sistema je pet.

Maksimalno prihvatljiva investicija iznosi četiri hiljade EUR, uz budžetsku podršku do 50 odsto vrijednosti prihvatljive investicije, odnosno do dvije hiljade EUR.

Za nabavku i ugradnju fotonaponskog sistema podrška iznosi do 65 odsto prihvatljive investicije, odnosno maksimum do 2,6 hiljada EUR.

Pored iznosa sredstava podrške od tih 50 odsto, odnosno do 65 odsto za fotonaponski sistem, još dodatnih deset odsto sredstava će biti prihvatljivo za investicije kada podnosilac zahtjeva obavlja poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje.

Sredstva podrške se isplaćuju nakon završene investicije u skladu sa uslovima i kriterijumima javnog poziva, a nakon administrativne i kontrole na licu mjesta.

O svim uslovima i specifičnim kriterijuma prihvatljivosti zainteresovani se mogu informisati kroz javni poziv koji se može preuzeti sa sajta Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije