fbpx
29.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessDigitalni nomadi neće plaćati porez na dohodak

Digitalni nomadi neće plaćati porez na dohodak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalni nomadi u Crnoj Gori neće plaćati porez na platu, ali samo ako je ona veća od tri prosječne crnogorske bruto zarade iz prethodne godine, predviđeno je predloženim izmjenama Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica.

Te izmjene su dio projekta Evropa sad, koji treba da podstakne dolazak digitalnih nomada u Crnu Goru, ali i utiče na razvoj informacionih tehnologija, pišu Vijesti.

Istim Zakonom se od poreza na dohodak oslobađaju i građani Crne Gore za prihode koje ostvare po osnovu naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti, kao podsticaj za razvoj istraživanja i inovacija.

Bruto zarada u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, iznosi 796 EUR, pa bi stranci koji žele da iskoriste te poreske benefite trebali da imaju platu od 2,4 hiljade EUR.

Radna grupe za izradu Programa privlačenja digitalnih nomada ranije je saopštila da prema međunarodnom istraživanju digitalni nomad potroši više od trećine mjesečne zarade na smještaj, hranu i prevoz i taj prihod obično ostaje unutar destinacije u kojoj boravi. Odnosno, ako bi imao zaradu od minimalnih 2,4 hiljade EUR, on bi u Crnoj Gori potrošio najmanje oko 860 EUR.

To znači da bi digitalni nomadi bili kao turisti sa dugim boravkom u Crnoj Gori i značajnom potrošnjom novca.

Prema Programu privlačenja digitalnih nomada, obaveza Ministarstva finansija i socijalnog staranja bila je da pripremi predlog izmjana Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Vlada je predlog izmjena tog zakona usvojila u petak i oni su upućeni u skupštinsku proceduru, zajedno sa budžetom za narednu godina i ostalim zakonima bitnim za program Evropa sad.

Prema planu aktivnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova radiće sljedeće godine na izmjenama Zakona o strancima u cilju regulisanja statusa digitalnih nomada i njihovog boravka u Crnoj Gori, a sa Ministarstvom vanjskih poslova i na mijenjanju pratećih podzakonskih akata.
Kako je ranije predstavljeno iz te radne grupe, digitalni nomadi u Estoniji, na primjer, mogu sa digitalnom vizom za nomade (DNV) živjeti i boraviti u ovoj zemlji do godinu. Njihova politika je da se izbjegava duplo oporezivanje, odsnosno oporezivanje u Estoniji i u zemlji gdje je registrovan digitalni nomad.

Gruzija je odlučila da ne naplaćuje vizu za digitalne nomade i frilensere koji borave u zemlji manje od 183 dana u godini. U Gruziji je velika olakšica da plaćaju porez na dohodak nakon što provedu 183 dana u toku godine u zemlji od samo jedan odsto i ukoliko zarade manje od 155 hiljada EUR.

Hrvatska je zvanično počela sa procedurom za DNV u januaru i tako postala sedma država u svijetu čije je zakonodavsto omogućilo digitalnim nomadima rad u zemlji. Za svega nekoliko mjeseci su prihvatili oko hiljadu aplikacija iz 25 država. Svaki stranac koji dokaže da je digitalni nomad oslobođen je poreza i poreskog izvještavanja za djelatnost na osnovu koje je dobio vizu.

U Srbiji su digitalni nomadi izuzeti od plaćanja poreza na dohodak uz uslov da na teritoriji te države provede najviše do 90 dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odgovarajućoj poreskoj godini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije