fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDF će podržati rebalans dok Demokrate i DPS ćute

DF će podržati rebalans dok Demokrate i DPS ćute

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratski front (DF), Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i Bošnjačka stranka (BS) podržaće predloženi rebalans budžeta i planirano zaduženje do 350 miliona EUR do kraja godine, dok Demokrate nijesu željele da saopšte stav po tom pitanju.

Na pitanje Pobjede kako će glasati na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine, nijesu odgovorili ni u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Socijaldemokratama (SD), dok su iz Liberalne partije rekli da neće podržati rebalans koji je pripremilo Ministarstvo finansija.

Predloženi rebalans u ponedjeljak nije dobio zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojem su za njega glasali samo URA i SNP, dok su DPS, DF, SD, Demokrate i BS bili uzdržani.

Rebalansom je predviđeno povećanje izdataka za 191,3 miliona EUR zbog finansiranja dugova Fonda za zdravstveno osiguranje i nabavke ljekova, povećanja penzija i plata u zdravstvu i prosvjeti i nerealizovanja prihoda koji su planirani bez zakonskog osnova.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u ponedjeljak je ponovio da je optimista i da očekuje podršku parlamenta, kako bi država mogla da finansira sve obaveze do kraja godine.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi kazali da će, ukoliko rebalans ne bude usvojen, biti vrlo teško obezbijediti novac koji nedostaje preraspodjelom sredstava iz budžeta drugih potrošačkih jedinica, a da se ne naruši njihova funkcionalnost.

“Mišljenja smo da su donosioci odluka u Skupštini svjesni navedenih okolnosti i da će donijeti odgovornu odluku koja će obezbijediti kontinuitet u pravovremenom izmirivanju obaveza države prema građanima”, naveli su iz Ministarstva.

Poslanik DF-a Dejan Đurović rekao je da će podržati rebalans, jer je Damjanović naslijedio budžet od bivšeg ministra finansija, Milojka Spajića, za koji su oni ranije glasali.

“Jasno je bilo da će nakon Evrope sad, Fond za zdravstveno osiguranje ući u minus. Takođe, nijesu ostvareni prihodi koji su planirani budžetom, a za njih nije stvoren zakonski osnov. To su, pored ostalog, razlozi zbog kojih je rebalans očekivan”, kazao je Đurović i dodao da će predložiti nekoliko amandmana koji se odnose na sjever države, ali nije precizira o čemu je konkretno riječ.

Poslanik BS-a, Amer Smailović, smatra da je rebalans budžeta potreban kako bi država servisirala obaveze do kraja kalendarske godine.

“Bošnjačka stranka će podržati predloženi rebalans, jer je to odgovoran odnos prema svim finanansijskim obavezama koje nas čekaju, ali i prema građanima Crne Gore. Rebalans je neophodan i zbog niza zakonskih rješenja koja su donijeta u prethodnom periodu, bez realne analize na održivost finansijskog sistema”, objasnio je Smailović.

Protiv rebalansa je Liberalna partija iz koje su rekli da je nedopustivo da to predlaže Vlada u ostavci.

“Neplanska i haotična politika ove vlasti ogleda se i kroz potpuni haos, neznanje i neplansko vođenje ekonomije i finansija, u veoma kratkom roku Crnu Goru su prezadužili, sredstva se prosipaju u tekuću potrošnju takoreći u šuplje, dok novca za funkionisanje ključnih poluga sistema poput zdravstva nema i pitanje je trenutka kada će se on urušiti”, naveli su iz Liberalne partije.

Njima je neprihvatljivo i zabrinjavajuće da Vlada rebalansom značajno smanjuje sredstva za kapitalni budžet, što će zaustaviti investicije i dodatno usporiti dalji rast crnogorske ekonomije.

“Bilo bi suludo Vladi koja je dovela do toga davati bilo kakvo povjerenje da kroji takav rebalans budžeta”, poručili su iz Liberalne partije.

Pitanje predlaganja rebalansa u tehničkom mandatu problematizovao je i SD na sjednici Odbora za ekonomiju, na kojem je Damir Šehović saopštio da neće glasati za, jer ne žele da preduzimaju odgovornost za loše stanje u javnim finansijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije