fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDevastirane prirodne vrijednosti plaže Mogren 2

Devastirane prirodne vrijednosti plaže Mogren 2

Budva, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila je da su Hotelska grupa Budvanska rivijera i firma Gabbiano VS značajno devastirali prirodne vrijednosti na plaži Mogren 2 i njenom zaleđu.

U rješenju Agencije, u koje su Vijesti imale uvid, navodi se da je na taj način pričinjena šteta koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa vrsta i prirodnih staništa tog područja.

Vijesti su u više navrata pisale da se na mjestu nekadašnjeg ugostiteljskog objekta na toj popularnoj budvanskoj plaži gradi novi, za šta je državna kompanija Budvanska rivijera dobila dozvolu od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Radove izvodi zakupac plaže, kompanija Gabbiano VS, a do reakcije javnosti došlo je zbog krčenja puta kroz šumu iznad plaže, čime je devastiran prostor.

“Operatori su dužni da u roku od 45 dana dostave Agenciji na saglasnost predlog mjera remedijacije”, navodi se u rješenju.

Agencija je krajem marta Upravu za inspekcijske poslove obavijestila o šteti u životnoj sredini usljed radnji i aktivnosti na putu preko parcela koje se nalaze unutar granica zaštićenih područja, spomenika prirode Plaža Mogren i Brdo Topliš.

“Dopisom se ističe da je zbog radova na putu uklanjan zemljani materijal koji je nasipan niz padinu brda, dok je na samom putu uklonjena vegetacije. U trenutku inspekcijskog nadzora put nije bio nasut tamponom. Put je po procjeni dužine između 400 i 500 metara i širine tri, četiri metra”, navodi se u rješenju.

Operatori, Budvanska rivijera i Gabbiano su u izjašnjenju Agenciji za zaštitu životne sredine odbacili navode, ističući da su radnici na izgradnji ugostiteljskog objekta koristili postojeći put koji je probila Služba zaštite i spasavanja opštine Budva još 2009. zbog velikih požara i detonacija koje je taj požar izazvao.

Kako su naveli u izjašnjenju, prilikom korišćenja puta nijesu uništili vegetaciju već samo nisko rastinje koje se našlo na putu.

Projekat izgradnje ugostiteljskog objekta i puta kroz šumu, problematizovali su nasljednici pokojnog Iva Rađenovića, koji su mjesecima unazad podnosili prijave nadležnim inspekcijama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorske stonoteniske nade na ETTU turniru za mlade u Sarajevu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stoni tenis na turniru Evropske stonoteniske asocijacije (ETTU) za mlade...