fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDelegacija Digital Dena na start up turneji u SAD-u

Delegacija Digital Dena na start up turneji u SAD-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija Digital Dena, koji u svom portfoliju broji preko 20 start up-ova iz Crne Gore, Balkana i šire, krenula je na start up turneju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će provesti narednih 20 dana.

Ovogodišnju kohortu čini 13 članova među kojima su predstavnici Digital Dena, zatim start up-ovi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i predstavnici Ekonomskog Fakulteta u Podgorici i Univerziteta Donja Gorica.

“Na 20-odnevnom putu, Digital Den ekipa će obići pet američkih država – Teksas, Arizonu, Kolorado, Mejn i Njujork, gdje će imati priliku da od mentora i potencijalnih investitora čuju o mnogobrojnim uspješnim i manje uspješnim pričama, kao i koracima koje svaki start up mora da prođe na putu do uspjeha”, navodi se u saopštenju Digital Dena.

Osim toga, predstavnici crnogorskih univerziteta će imati priliku da od kolega sa američkih prostora čuju više o tome kako se gradi start up kultura na univerzitetima, ali i da istraže mogućnosti za buduću saradnju i umrežavanje koje će biti od dalje koristi crnogorskoj akademskoj zajednici.

“Tokom ovogodišnje start up turneje, organizovano je preko 100 sastanaka sa američkim stakeholderima, angel investitorima, biznis inkubatorima, VC fondovima, univerzitetima i svima onima koji mogu biti od velikog značaja Digital Den portfoliju za njihov dalji rast i razvoj”, dodaje se u saopštenju.

Kohorta će svoj put započeti učesćem na South by Southwest konferenciji u Teksasu, koja važi za jednu od najvećih u Americi.

“Start up-ovi će dobiti jedinstvenu priliku za balkanske uslove – biće im omogućena prezentacija pred najuticajnijim investitorima i čak više od 130 angel investitora i fondova rizičnog kapitala koji su teški nekoliko desetina milijardi USD. Digital Den će imati mjesto na posebnom dijelu SXSW-a koji okuplja investitore, gdje će predstaviti dostignuća u protekle dvije godine, sa posebnim fokusom na Montenegro Technology and Startup Bridge (MTSB) projekat”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici inovativnih ideja će učestvovati i na Angel Capital Summitu, događaju koji organizuje Rockies Venture Fund – najstarija grupacija koja okuplja predstavnike rizičnog kapitala u SAD-u, a gdje će takođe impresivna grupa investitora iz Kolorada imati priliku da čuje naše start up-ove.

“Takođe, organizovani su i sastanci sa novinar ima koje najviše interesuje odakle dolazi energija i prodornost malog inkubatora sa Balkana”, dodaje se u saopštenju

Put u SAD je sastavni dio MTSB-ja, jednog od ključnih projekata Digital Den-a koji se sprovodi uz podršku State Departmenta već drugu godinu zaredom.

“Zahvaljujući ovom projektu i podršci State Departmenta, Crna Gora postaje centralna tačka na Zapadnom Balkanu koja gradi most do SAD-a i ostvarenim konekcijama pruža značajan doprinos u kreiranju stabilne i održive balkanske start up zajednice”, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način se, kako su objasnili, doprinosi razvoju poslovnog i ICT sektora u Crnoj Gori osnaživanjem start up-ova da razvijaju održive proizvode i usluge, plasiraju svoje inovacije na američkom tržištu i sarađuju sa njihovim obrazovnim i inovacionim institucijama.

Zahvaljujući crnogorskom Zakonu o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, u decembru prošle godine, obezbijeđeno je 12 investicija u osam start up-ova iz portfolia Digital Dena, u ukupnom iznosu od 1,87 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije