fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDeficit budžeta niži 140 miliona od plana

Deficit budžeta niži 140 miliona od plana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kumulativni budžetski deficit za prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 36 miliona EUR ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je od plana 140,1 milion EUR, odnosno 79,6 odsto, zbog usporene realizacije javnih nabavki.

„U odnosu na isti period prošle godine, budžetski deficit je niži 29,3 miliona EUR, odnosno 44,9 odsto“, pokazali su podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Iz Ministarstva su kazali da je u septembru ostvaren budžetski deficit od 26,5 miliona EUR, odnosno 0,5 odsto BDP-a, što je 16 miliona više od plana.

Prema podacima tog Vladinog resora, prihodi budžeta su za prvih devet mjeseci ove godine iznosili 1,46 milijardi EUR ili 27,5 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 114,9 miliona EUR ili 8,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su u odnosu na planirane veći 69,6 miliona ili pet odsto.

„Prihodi za devet mjeseci su veći i u odnosu na uporedni period 2019. godine, 121,1 milion EUR ili 9,1 odsto“, precizira se u izvještaju.

Kako se dodaje, trend dobre naplate po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) je nastavljen.

„Prihodi od PDV-a su veći u odnosu na planirane i to 127,7 miliona EUR ili 23,8 odsto, dok su u odnosu na devet mjeseci prošle godine veći 171,6 miliona ili 34,8 odsto“, dodaje se u dokumentu.

Kategorija poreza na dobit pravnih lica takođe bilježi značajan rast u poređenju sa planom u iznosu od 5,1 milion EUR ili 6,6 odsto što je, pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine, pokazatelj i visokog stepena poreske discipline.

U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su 12,1 milion EUR ili 17,3 odsto.

Takođe, prihodi od poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije su veći u odnosu na planirane 6,6 miliona EUR ili 29,4 odsto, kao rezultat rasta uvoza.

„Za devet mjeseci ove godine prihodi od akciza su manji 12 miliona EUR ili šest odsto u odnosu na plan, kao posljedica umanjenja akciza na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja koja je u primjeni od maja ove godine“, navodi se u izvještaju.

Ova kategorija prihoda bilježi rast od 6,9 miliona EUR ili 3,8 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

Podaci Ministarstva pokazuju da je niža realizacija u odnosu na plan, u iznosu od 31 milion EUR ili 32,3 odsto, zabilježena kod prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica.

Kod ove kategorije prihoda u narednom periodu očekuje se priliv po osnovu reprograma poreskih potraživanja, koji je već počeo u septembru ove godine.

„Takođe, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranog, za 19,1 milion EUR ili 5,9 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu, za 69 miliona EUR ili 18,3 odsto, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje. Takođe, i kod ove kategorije prihoda se u narednom periodu očekuju efekti po osnovu reprograma poreskih potraživanja“, napominje se u izvještaju.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u septembru ove godine iznosili 175,6 miliona EUR, što je više od plana 2,3 miliona ili 1,3 odsto. Takođe, u odnosu na isti prošlogodišnji period, prihodi budžeta veći su 3,5 miliona EUR ili 2,1 odsto.

Prihodi od naknada u septembru veći su u odnosu na plan 3,3 miliona, kao i u odnosu na isti period prošle godine 5,2 miliona, a po osnovu uplate u vezi sa istraživanjem nafte i gasa.

„Prihodi od akciza u septembru bilježe nižu realizaciju u odnosu na isti mjesec prošle godine u iznosu od pet miliona ili 17,3 odsto, kao posljedica umanjenja akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, ali i usljed uračunatih, a nerealizovanih efekata po osnovu markiranja goriva“, dodaje se u izvještaju.

Izdaci budžeta su za prvih devet mjeseci ove godine iznosili skoro 1,5 milijardi EUR, ili 28,2 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 70,5 miliona ili 4,5 odsto.

U odnosu na posmatrani period prošle godine, izdaci su viši 85,6 miliona, odnosno 6,1 odsto.

„U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve čine 91 odsto, a kapitalni budžet devet odsto“, precizira se u dokumentu.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 137,12 miliona EUR i izvršenje je niže od plana 45 miliona EUR, odnosno 25 odsto za posmatrani period.

„Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta auto-puta u iznosu od 65,45 miliona EUR“, navodi se u izvještaju.

Preostali kapitalni projekti realizovani su u iznosu od 71,66 miliona EUR, što je na nivou od 61,9 odsto plana.

Izdaci budžeta su u septembru iznosili 202,1 milion EUR i viši su u odnosu na plan 18,3 miliona, odnosno 9,9 odsto.

Izvršenje je dominantno uslovljeno višim izdvajanjima za zarade, transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru i rezerve.

U septembru je izvršenje sredstava u okviru pozicije Prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja na nivou plana.

„Međutim, imajući u vidu da je u oktobru došlo do realizacije plaćanja koje se odnosi na period januar – avgust po osnovu uvećanja minimalne penzije, očekivano je da će u mjesečnom izvještaju za oktobar biti evidentirano uvećano izvršenje ove kategorije izdatka“, objasnili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Abazović: Rezultati Vlade impresivni

Podgorica, (MINA) – Rezultati Vlade Crne Gore su impresivni, ocijenio je lider Građanskog pokreta...