fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorske plaže bezbjedne za kupače

Crnogorske plaže bezbjedne za kupače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plaže na Crnogorskom primorju bezbjedne su za turiste, jer o njima brine Morsko dobro, zakupci, ali i Turistička inspekcija, saopštila je glavna turististička inspektorka, Svetlana Šljivančanin.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazala da su zaključeni ugovori između zakupaca plaža i Morskog dobra, te odobrenje za rad od sekretarijata za privredu dokaz da su plaže sigurne.

“Plaže su bezbjedne, jer o njima brinu kako predstavnici Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro i zakupci, tako i Turistička inspekcija, kao kontrolni organ. Svi zakupci moraju da imaju zaključen ugovor s Morskim dobrom, odobrenje za rad od sekretarijata za privredu i to su dokazi da su plaže bezbjedne i da je plažni mobilijar u skladu sa pravilnicima”, rekla je Šljivančanin.

Zakupci su, kako je kazala, u obavezi da poštuju obaveze iz pravilnika, a od ove godine su u obavezi da poštuju i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi portal RTCG.

“Tu smo i mi koji svakodnevno oblazimo kupališta i kontrolišemo jesu li zakupci uskladili svoje poslovanje sa zakonskim odredbama”, rekla je Šljivančanin.

Ona je navela da postoje kako obavezujuće mjere, tako i one koje preporučuje IJZ kad su kupališta u pitanju.

“Zakupci su u obavezi da vidno istaknu obavještenja o privremenim mjerama prevencije i zaštite od virusa na ulazu u kupalište, da njihovo osoblje nosi zaštitnu opremu, plažni mobilijar da drže na minimum dva metra, da se oprema dezinfikuje, što se odnosi na plažni mobilijar, kabine, tuševi, toaleti, rekvizit za djecu, i u obavezi su da drže dezinfekciona sredstva na ulazu i izlazu sa kupališta”, rekla je Šljivančanin.

Higijenu na javnim kupalištima koja nemaju zakupaca, kako je kazala, održava komunalno preduzeće u svakoj opštini.

Najčitanije

Inter slavio protiv Atletika, bez pobjednika u Ajndhovenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Intera pobijedili su večeras u Milanu masdridski Atletiko 1:0, u...