fbpx
6.3 C
Podgorica
December 5, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora u stabilnoj energetskoj situaciji

Crna Gora u stabilnoj energetskoj situaciji

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji i građani mogu da budu relaksirani kada su u pitanju restrikcije i sve druge nestabilnosti na mreži, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Nikola Rovčanin.

„U ovom momentu mi izvozimo i blizu smo da izvozimo dnevno dva miliona EUR. Prošli smo taj krizni ljetni period i sada se nalazimo u stabilnoj situaciji. U narednih pet mjeseci ćemo biti izvozno orijentisani“, rekao je Rovčanin u izjavi novinarima ispred Hidroelektrane (HE) Piva.

HE Pivu i Perućicu danas su podsjetili predstavnici EPCG zajedno sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Rovčanin je rekao da Crna Gora naredno ljeto neće dočekati kao što je dočekala ovo i kao što je bilo prethodnih 40 godina, već da će imati solarne elektrane i jedan stabilan energetski sistem u ljetnjim mjesecima.

Rovčanin je ponovio i da EPCG neće povećavati cijenu struje građanima.

„Jedna smo od rijetkih energetskih kompanija u Evropi koja je zadržala cijene, obezbijedila popuste i nije bio nestabilnosti i restrikcija“, rekao je Rovčanin.

Abazović je poručio da se svaki cent uložen u energetiku u Crnoj Gori višestruko isplati.

„Naša ambicija je da Crna Gora uđe u izgradnju energetskih objekata, da sa tim krenemo što prije i da postanemo izvoznik električne enerije, jer postoje svi preduslovi za to. Vjerujem da uz jednu borbenost menadžmenta i podršku Vlade možemo lako doći u situaciju da krenemo u realizaciju takvih projekata“, naveo je Abazović.

On je dodao da EPCG, poslije teških ljetnjih mjeseci, sada nakon povoljne hidrometeorološke situacije može da krene u obrnutom smjeru, da ostvaruje prihod.

„Očekivanja su da se gubici eliminišu do kraja ove godine, a očekujemo i značajne prihode u toku januara, ferbuara i marta. Situacija je sasvim korektna i redovna. Treba da se radujemo dobrim vijestima iz energetskog sektora“, smatra Abazović.

On je poručio da u Crnoj Gori imamo održiv energetski sistem i da se ne očekuju veći šokovi.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, saopštio je da je ulaganje u enegetiku ulaganje za interes građana i države.

„Pozivam sve javne ustanove, pogotovo škole, da instaliraju solarne panele, kako se ne bi dešavala kriza sa električnom energijom. Ovakva šansa se rijetko ukazuje i moramo da je iskoristimo“, zaključio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije