fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore

Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore

Podgorica, Lion, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima konkurentnu poziciju i strateški značajne koridore koji predstavljaju alternativu aktuelnim lancima snabdijevanja, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

On je u Lionu na sastanku sa evropskom komesarkom za saobraćaj, Adinom Valean, rekao da to posebno dolazi do izražaja ako se uzme u obzir položaj Luke Bar, koja je željezničkom prugom povezana sa Beogradom i Budimpeštom, dok je izgradnja auto-puta Bar-Boljare još jedna značajna veza luke sa te dvije destinacije.

“Poseban akcenat tokom sastanka stavljen je na poremećaj lanaca snabdijevanja između Azije i Evrope, koji je posljedica rata u Ukrajini i položaj Crne Gore kao države, koja je najbliža članstvu u EU, u odnosu na iznalaženje novih saobraćajnih koridora na ovom pravcu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ibrahimović je Valean upoznao sa trenutnim aktivnostima na rekonstrukciji pruge Bar-Beograd i brzim puštanjem u rad prve dionice auto-puta.

“Veoma nam je važno da Evropska komisija (EK) pruži podršku Crnoj Gori u razvoju saobraćajne infrastrukture u okviru proširenja transevropske transportne mreže”, dodao je Ibrahimović.

On smatra da je nastavak radova na auto-putu veoma važan za povećanje konkurentnosti Crne Gore na regionalnom i evropskom saobraćajnom tržištu, ocijenivši da taj koridor ima starteški značaj i za Evropsku uniju (EU).

Valean se složila da je veoma važno da se radi na brzim alternativama za poremećene lance snabdijevanja.

Ona je pokazala interesovanje za nastavak komunikacije o modelitetima podrške koju bi EK mogla pružiti Crnoj Gori u razvoju ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, posebno onih koji imaju stratešku važnost za razvoj evropske transportne mreže.

U okviru ministarskog sastanka Dani povezivanja Evrope 2022, koja se održava u Lionu, Ibrahimović će, pored sastanka sa Valean i ostalim kolegama iz regije, govoriti na panel diskusiji na temu razvoja novih transportnih koridora, regionalnog saobraćajnog povezivanja i politika u oblasti dekarbonizacije i razvoja transportne mreže na Zapadnom Balkanu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije