fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ima jedan od najpotpunijih sistema javnih nabavki u Evropi

Crna Gora ima jedan od najpotpunijih sistema javnih nabavki u Evropi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi sistem elektronskih javnih nabavki, koji je u funkciji od januara, uveo je novi kvalitet i transparentnost i učinio da Crna Gora, kako je saopšteno, ima jedan od najpotpunijih i najefektivnijih sistema javnih nabavki u Evropi.

Šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Yngve Engstroem, kazao je da transparentna i pravična pravila javnih nabavki čine jednu od najuspješnijih priča Evropske unije, a Crna Gora i njeni građani zaslužuju da budu dio te priče.

„Novi sistem elektronskih javnih nabavki, koji je u funkciji od januara ove godine uveo je novi kvalitet i transparentnost u crnogorski sistem javnih nabavki. Takođe, on čini značajan korak u unapređenju regulatornog okruženja i doprinosi smanjenju neformalne ekonomije i korupcije u zemlji“, kazao je Engstroem na završnoj konferenciji projekta Implementacija sistema e-nabavki Crne Gore.

Projekat je finansirala Evropska unija (EU) sa 1,6 miliona EUR iz pretpristupnih fondova (IPA), prenosi PR Centar.

Projektom je rukovodilo Ministarstvo finansija (CFCU), a sproveo ga je međunarodni konzorcijum na čelu sa kompanijom Belit od novembra 2018. do novembra ove godine.

Engstroem je naveo da novi sistem omogućava bolji pristup javnim nabavkama za opštu javnost, lakše ga je koristiti, štedi vrijeme, energiju i papir.

„Uvođenjem ovog sistema Crna Gora je korak bliže zadovoljenju standarda i zahtjeva EU, koji se odnose na sektore javnih nabavki. Na taj način daće se doprinos stabilnom, održivom i efikasnom dobrom upravljanju u crnogorskoj javnoj upravi“, kazao je Engstroem.

Vršiteljka dužnosti generalnog direktora Direkcije za investicione i razvojne projekte u Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Jelena Jovetić, saopštila je da su privredni subjekti i udruženja poslodavaca ulagali značajne napore da se sa tradicionalnog načina funkcionisanja javnih nabavki što brže prilagode novom modernizovanom sistemu komunikacije, tako da danas u sistemu ima blizu 2,5 hiljada registrovanih privrednih subjekata.

„Imamo preko dvije hiljade aktivnih preduzeća, koja su već kroz sistem dostavila bar jednu elektronsku ponudu. Sistem ne omogućava samo podnošenje elektronskih ponuda, već potpunu komunikaciju elektronskim putem u dijelu zaštite prava, što nam kao kreatorima politike javnih nabavki pruža sigurnost da će svim privrednim subjektima koji sudjeluju u sistemu javnih nabavki biti zagarantovana sva načelom garantovana prava javnih nabavki“, rekla je Jovetić.

Implementacija uspješnog projekta uz punu podršku Evropske komisije i nastojanje da se unaprijede standardi politike javnih navaki su, kako smatra, osnova za buduće reforme i približavanje međunarodnim standardima u toj oblasti.

Vođa projekta, Petros Platon Saloufakos, naveo je da je do kraja novembra više od pet hiljada postupaka javnih nabavki objavljeno posredstvom sistema, a podnijeto je više od osam hiljada elektronskih ponuda.

„Sistem na dnevnoj osnovi služi potrebama između četiri i pet hiljada korisnika. Ovo cifre su izuzetno visoke i impresivne. Imamo oko 400 tendera, odnosno postupaka javnih nabavki na mjesečnom nivou. Između 200 i 300 postupaka se zaključi potpisivanjem ugovora svakog mjeseca. Svakog mjeseca imamo oko 300 novih korisnika koji se registruju i oko 900 ponuda“, rekao je Saloufakos.

On je dodao da prosječna stopa od tri ponude po tenderu je i na međunarodnom nivou dobra cifra koja pokazuje operativno funkcionisanje tržišta.

„Ključni faktori zbog kojih smo stigli do ovoga uspjeha su posvećenost Vlade, odnosno javne uprave implementaciji i funkcionisanju ovog sistema. Ni pandemija nije uspjela da nas udalji od cilja. Imali smo praktično iskustvo i znanje državnih službenika koji su učestvovali u izradi Sistema”, kazao je Saloufakos.

On je naveo da je saradnja između članova tima bila na izvanrednom nivou. I uvijek su postojale izuzetne smjernice predstavnika EU u pravcu usklađivanja sa direktivama i propisima EU.

Na konferenciji je saopšteno da poseban doprinos ispunjenju mjerila za zatvaranje Poglavlja 5 – Javne nabavke predstavlja uvođenje elektronskog sistema javnih nabavki u Crnoj Gori čime se, prije svega, povećava transparentnost i efikasnost javnih nabavki, zatim doprinosi borbi protiv korupcije i sprječavanju sukoba interesa koji se javljaju u ovoj oblasti, kao i uspostavlja jedinstveni sistem javnih nabavki zahvaljujući unifikaciji i standardizaciji procedura.

Uz novi regulatorni okvir čija je implementacija počela u junu prošle godine nova tehnička rješenja elektronskog sistema obezbediće značajno viši stepen transparentnosti i na taj način dovesti do smanjenja nepravilnosti u sistemu javnih nabavki.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...