fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice skoro nepromijenjene

Cijene nafte prošle sedmice skoro nepromijenjene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su ostale skoro nepromijenjene, jer im podršku pružaju najave novih podsticajnih ekonomskih mjera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 0,4 odsto na 55,41 USD, dok je na američkom bila manja 0,2 odsto i iznosila je 52,27 USD, prenosi SEEbiz.

Početkom sedmice podršku cijenama pružale su najave novih podsticaja američkoj ekonomiji, nakon što je Joe Biden položio zakletvu za 46. predsjednika SAD-a.

Trgovci se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket podsticajnih ekonomskih mjera, s obzirom na to da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici imaju većinu.

Biden je nedavno predstavio paket podsticajnih mjera od 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja koronavirusa, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima i bilion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Cijene nafte su u drugom dijelu sedmice pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, a trgovce posebice zabrinjava novi talas zaraze u Kini.

“Najveći izvor zabrinutosti je za energetski kompleks trenutno rast broja novozaraženih u Kini. To će baciti sjenku na kratkoročne izglede u vezi potrošnje u epicentru rasta svjetske potražnje za naftom”, kazao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, što je podržavalo cijene nafte, ali sada ta podrška iz Kine slabi zbog novog talasa zaraze koronavirusom koji je pokrenuo novi krug mjera zaključavanja.

Šangaj je tako registrovao prve slučajeve zaraze u dva mjeseca, dok je Peking pozvao građane da ne putuju za predstojeće praznike, odnosno kinesku novu godinu, kada desetine miliona ljudi kreće u posjetu porodicama.

U mnogim evropskim zemljama restriktivne mjere su produžene, pa se ne može očekivati ni rast potražnje u Evropi.

“Globalna potražnja za naftom mogla bi se neznatno smanjiti u prvom tromjesečju ove godine, jer su mnoge regije, uključujući mnoge europske zemlje, ponovo ograničile kretanje”, pišu analitičari Fitch Ratingsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te krize su prošle godine cijene nafte pale više od 20 odsto.

Najčitanije

Sjutra je Vaskrs

Podgorica, (MINA) - Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslaviće sjutra najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Praznik vaskrsenja Isusa...

Dalas u polufinalu