fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice pale više od dva odsto

Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale više od dva odsto jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nijesu sigurni kada će potražnja značajnije porasti zbog trećeg talasa širenja koronavirusa.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u petak pala na 62,95 USD, dok je na američkom tržištu skliznula na 59,35 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su prošle sedmice znatno oscilirale iz dan u dan, dok su trgovci ‘vagali’ kako će na potražnju za naftom uticati novi talas ‘zatvaranja’ u evropskim i drugim zemljama, a kako oporavak privrede.

Kada bi na tržištu prevladale bojazni od slabosti potražnje zbog trećeg talasa širenja koronavirusa u Evropi, cijene bi pale, a kada bi prevladao optimizam u vezi oporavka ekonomije i potražnje, cijene bi porasle.

Znatno je na tržište uticala i odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da povećaju proizvodnju dva miliona barela dnevno u periodu od maja do jula.

Ta grupa već duže vrijeme koordinisano smanjuje proizvodnju za otprilike sedam miliona barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Međutim, OPEC+ nedavno je odlučio ublažiti rezove jer očekuje da će se s vakcinisanjem protiv covida-19 i postupnim ‘otvaranjem’ privreda potražnja oporaviti.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i da će u drugoj polovini godine, kada oporavak svjetske ekonomije uhvati zamah, ojačati potražnja za gorivom.

Međutim, optimizam prigušuje ponovno ‘zatvaranje’ u pojedinim djelovima svijeta, a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa vakcinisanjem.

Kineski i ruski izaslanici saopštili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i Sjedinjene Američke Države (SAD) vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovo sastati naredne sedmice.

Dogovor o tome mogao bi rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovi iranskog izvoza nafte.

Najčitanije

premijer Milojko Spajić, vaskrs, čestitka

Spajić: Vaskrs upućuje na napredak i prevazilaženje postojećih ograničenja

Podgorica, (MINA) - Vaskrs svojom simbolikom upućuje na napredak i prevazilaženje postojećih ograničenja, na...
Vaskrs

Danas je Vaskrs