fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte prošle sedmice pale više od dva odsto

Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale više od dva odsto jer bi američki Fed i druge centralne banke u svijetu mogle zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 2,1 odsto na 82,12 USD, dok je na američkom barel pojeftinio 2,8 odsto na 77,72 USD, prenosi Hrportfolio.

Pad cijena nafte posljedica je bojazni trgovaca da bi američka centralna banka mogla zadržati povišene kamatne stope duže nego što se očekivalo, jer su novi makroekonomski podaci pokazali da su inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u septembru.

Smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom na to da je u aprilu inflacija porasla više nego što se očekivalo.

Viši troškovi zaduživanja usporavaju ekonomsku aktivnost, a time i potražnju za energentima.

S druge strane, podršku cijenama pružili su znaci jačanja potražnje za benzinom u SAD-u uoči prazničnog vikenda. Dan sjećanja na pale američke vojnike u ponedjeljak označava početak sezone putovanja u SAD-u.

Potražnja za benzinom dostigla je prošle sedmice najviši nivo od novembra, objavilo je u srijedu Ministarstvo energetike. To je poduprlo cijene nafte, jer američki vozači čine otprilike desetinu svjetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stup je njenog oporavka, napisali su u bilješci analitičari ANZ-a.

Pažnja trgovaca se usmjerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe njenih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o proizvodnji.

OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizovao cijene, a većina analitičara očekuje da će ti proizvodni rezovi biti nastavljeni barem do kraja septembra.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko šest odsto, a na američkom oko sedam odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije