fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle na 73 USD

Cijene nafte porasle na 73 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 73 USD budući da je uragan Francine gotovo prepolovio proizvodnju u američkom dijelu Meksičkog zaliva, potisnuvši u drugi plan zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podneva bila viša 74 centa i iznosila je 72,71 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 USD višoj cijeni, od 69,99 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na zatvaranje platformi u američkom dijelu Meksičkog zaliva zbog uragana Francine.

Proizvođači su u četvrtak procjenjivali štetu i provjeravali sigurnost platformi. Službeni podaci pokazuju da je u četvrtak zatvoreno bilo gotovo 42 odsto proizvodnje.

Analitičari UBS-a procjenjuju da će proizvodnja u Meksičkom zalivu u septembru biti smanjena za 50 hiljada barela dnevno. Analitičari FGE-a izračunali su da će se smanjiti 60 hiljada barela dnevno, na 1,69 miliona barela dnevno.

Ako zastoji u proizvodnji budu kratkog daha i ako provjere pokažu da je šteta na platformama minimalna, cijene bi se zbog prognoza o potražnji mogle vratiti na nivou na kojem su bile prije uragana, napisao je Yeap Jun Rong u poruci poslanoj elektronskom poštom.

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizile su ove sedmice prognoze rasta potražnje, istakavši pojačanu prodaju električnih vozila. Razišle su se u procjeni potražnje u Kini koja bi po IEA-i trebalo da oslabi.

OPEC je saopštio da je svjetska ekonomija i dalje solidna, uz lavovski udio Kine.

Zabrinutost za potražnju i u Kini i u SAD-u zbog posustajanja ekonomske aktivnosti bila je uteg cijenama u proteklih nekoliko sedmica.

U petak su cijene, uz zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu, podstakli i talas kupovine i slabiji dolar koji ide na ruku kupcima s drugim valutama.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1,58 USD, na 72,42 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda zagrebačkog Dinama u Salcburgu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri zagrebačkog Dinama pobijedili su u gostima ekipu Salcburga 2:0, u...